پیغام مدیر :
تیم ما بهترین مشاوره و اموزش در زمینه ترید و پشتیبانی در بروکر پاکت اپشن می باشد Our team is the best advice and training in the field of trading and support in Pocket Option broker.
استوکاستیک
نوشته شده در جمعه 22 ارديبهشت 1402
بازدید : 518
نویسنده : ramin

 

اسیلاتور استوکاستیک (به انگلیسی Stochastic Oscillator) با نام نوسانگر تصادفی نیز شناخته می‌شود.

اندیکاتور استوکاستیک یک شاخص برای مومنتوم است که قیمت بسته شدن یک اوراق بهادار را با طیفی از قیمت‌های آن در طول یک بازه زمانی معین مقایسه می‌کند.

حساسیت این نوسانگر به حرکات بازار را می‌توان با تنظیم آن با بازه زمانی یا با گرفتن یک میانگین متحرک از نتیجه کاهش داد. از این نوسانگر با استفاده از مقادیر محدود صفر تا صد برای صدور سیگنال‌های معاملاتی فروش بیش از حد (oversold) و خرید بیش از حد (overbought) استفاده می‌شود.

 

نکات کلیدی

 

  • استوکاستیک یک اندیکاتور تکنیکال مشهور برای ایجاد تشخیص نقاطی است که اوراق بهادار، در منطقه بیش‌خرید یا بیش‌فروش قرار دارد.
  • این شاخص در دهه 50 میلادی ایجاد شد و هنوز تا به امروز مورد استفاده گسترده قرار دارد.
  • نوسانگرهای تصادفی بیشتر نسبت به اندازه حرکت حساس هستند تا نسبت به قیمت مطلق.
  • نوسان‌گیری با استوکاستیک یک راهکار خوب برای نوسان گیری است.

 

 

فرمول اندیکاتور استوکاستیک

 

فرمول استوکاستیک

 

که در آن:

  • C = آخرین قیمت بسته شدن
  • L14 = پایین‌ترین قیمت در 14 روز معاملاتی
  • H14 = بالاترین قیمت معامله شده در طول همان بازه 14 روزه
  • %K = ارزش کنونی اسیلاتور استوکاستیک

%K گاهی تحت عنوان اندیکاتور استوکاستیک آهسته شناخته می‌شود. شاخص تصادفی سریع %D محسوب می‌شود که برابر است با میانگین متحرک %K در طول سه بازه زمانی.

نظریه کلی زیربنای این اندیکاتور این است که در روند رو به بالای بازار، قیمت‌ها نزدیک به قیمت سقف بسته خواهند شد و در روند رو به پایین بازار، قیمت‌ها نزدیک به قیمت کف بسته می‌شوند. سیگنال‌ها هنگامی ایجاد می‌شوند که %K از یک میانگین متحرک سه دوره‌ای که %D نامیده می‌شود عبور می‌کند.

 

اندیکاتور استوکاستیک چه چیزی را نشان می‌دهد؟

 

ما سعی داریم در این بخش به آموزش اندیکاتور استوکاستیک بپردازیم و شما را با تمام جوانب این اندیکاتور آشنا کنیم.

استوکاستیک وابسته به دامنه است، به این معنا که همواره بین صفر تا صد قرار دارد.

این شاخص برای تشخیص وضعیت‌های بیش‌خرید یا بیش‌فروش مناسب است. معمولاً، وقتی استوکاستیک بالای 80 قرار گیرد، خرید بیش از حد و وقتی زیر 20 باشد نشانه‌ی فروش بیش از حد است.

با این حال، این ارقام همیشه نشان‌دهنده‌ی معکوس شدن قریب‌الوقوع روندها نیستند. روندهای بسیار شدید می‌توانند در وضعیت‌های خرید یا فروش بیش از حد به مدت طولانی‌تر دوام بیاورند. در عوض، معامله‌گران باید مراقب تغییرات استوکاستیک باشند تا بتوانند دید بهتری نسبت به تغییرات آینده روندها داشته باشند.

استوکاستیک معمولاً شامل دو خط می‌شود: یک خط نمایانگر ارزش واقعی نوسانگر در زمان هر معامله و خط دیگر نمایانگر میانگین متحرک ساده سه روزه آن است.

از آنجا که فرض می‌شود قیمت تابع مومنتوم است، تقاطع این دو خط، یک سیگنال برای روند معکوسی است که به زودی روی خواهد داد؛ زیرا این تقاطع نمایانگر تغییری بزرگ در مومنتوم روزانه است.

واگرایی بین استوکاستیک و حرکت قیمت در بازار نیز به عنوان یک سیگنال معکوس‌شدن روند در نظر گرفته می‌شود. به عنوان مثال، هنگامی که روند خرسی (افت قیمت‌ها) به پایین‌ترین حد جدید خود می‌رسد اما نوسانگر یک قیمت بالاتر را نشان می‌دهد می‌توان به این نتیجه رسید که از مومنتوم خرس‌ها کاسته شده و یک روند معکوس گاوی (رشد قیمت‌ها) در حال رشد و شکوفایی است.

 

استوکاستیک در پایان دهه 50 میلادی و توسط جورج لِین (George Lane) ابداع شد.

طبق طرح‌ریزی لین، استوکاستیک موقعیت قیمت بسته‌شدن یک سهم را در رابطه با دامنه بالا و پایین قیمت آن سهم در طول یک بازه زمانی که معمولاً 14 روزه است، نشان می‌دهد.

در طی چندین مصاحبه، لین گفت که استوکاستیک، قیمت یا حجم یا دیگر موارد مشابه را دنبال نمی‌کند. او تأکید کرد که این نوسانگر در پی رصد سرعت یا اندازه حرکت قیمت است.

لین همچنین در مصاحبه‌های خود اعلام کرد که به عنوان یک اصل، مومنتوم یا سرعت قیمت یک سهم پیش از اینکه قیمت خود را تغییر دهد، تغییر می‌کند.

از این رو، می‌توان هنگامی که استوکاستیک واگرایی‌های خرسی یا گاوی را نشان می‌دهد از آن برای پیش‌بینی معکوس‌شدن روند استفاده کرد. این سیگنال اولین و احتمالاً مهم‌ترین سیگنال معاملاتی است که توسط لین تعریف شد.

 

مثال محاسبه استوکاستیک

 

نوسانگر تصادفی یا استوکاستیک در اغلب ابزارهای رسم نمودار و نرم‌افزارهای تحلیل تکنیکال وجود دارد و به‌راحتی می‌توان آن را به کار گرفت.

بازه زمانی استاندارد استفاده شده در استوکاستیک، 14 روزه است. با این حال، می‌توان این بازه را با نیازهای تحلیلی خاص تنظیم کرد.

نوسانگر تصادفی از کم کردن قیمت پایین دوره از قیمت بسته شدن کنونی تقسیم بر دامنه کلی دوره و ضرب آن در 100 به دست می‌آید. به عنوان مثال، اگر فرض بگیریم قیمت بالای یک دوره 14 روزه 1500 تومان است و قیمت پایین 1250 تومان و قیمت بسته کنونی 1450 تومان باشد، مقدار کنونی استوکاستیک چنین می‌شود:

 

استوکاستیک رقم

با مقایسه قیمت کنونی با دامنه قیمت در طول یک دوره زمانی، نوسانگر تصادفی نشان‌دهنده یکنواختی‌ای است که منجر به بسته شدن قیمت نزدیک به قیمت پایین یا بالای اخیر خود می‌شود. رقم 80 در استوکاستیک نشان می‌دهد که دارایی در آستانه بیش‌خرید قرار دارد.

در تصویر زیر، استوکاستیک روی نمودار سهام ایران خودرو اعمال شده است:

نمودار استوکاستیک

 

تنظیمات اندیکاتور استوکاستیک

 

در این بخش به تنظیمات استوکاستیک می‌پردازیم.

اندیکاتور استوکاستیک دارای 2 خط با نام‌های K% و D% است؛ خط K%، نمایشگر شاخص استوکاستیک و خط D% نمایشگر خط سیگنال است.

حدود 14 بازه‌ی معاملاتی پیش‌فرض برای این اندیکاتور معین شده‌اند؛ یعنی پایین‌ترین و بالاترین حرکت بر اساس قیمت از فرمول این اندیکاتور مربوط به 14دوره گذشته است که می‌تواند D1، H1، M30، M1 و دیگر موارد باشد؛ بنابراین، فرمول این اندیکاتور، معادله زیر است:

K% = 100 * (C – L14) / H14 – L14

خط سیگنال شامل میانگین متحرک 3 دوره‌ای مربوط به %K است که با نام Signal Line شناخته می‌شود. اگر استوکاستیک را در ابزارهای تحلیلی مثل Trading View بررسی کنید، خط %K با رنگ آبی و خط %D با رنگ قرمز قابل مشاهده هستند.

علی‌رغم اینکه اندیکاتور استوکاستیک بازه‌ای 14 دوره‌ای دارد، شما می‌توانید با توجه به هدف و استراتژی معاملاتی خود، آن را تغییر دهید. یادتان باشد که مقدار خط سیگنال هرچقدر بیشتر باشد، از %K بیشتر عقب خواهد ماند.

 

تفاوت بین شاخص قدرت نسبی (RSI) و استوکاستیک

 

اندیکاتور شاخص قدرت نسبی (RSI) و استوکاستیک هر دو نوسانگرهای اندازه حرکت قیمت هستند که به شکل گسترده در تحلیل‌های تکنیکال به کار می‌روند.

با اینکه هر دوی آن‌ها اغلب در کنار هم استفاده می‌شوند، هر کدام نظریه‌ها و روش‌های متفاوتی دارند. نوسانگر تصادفی بر این فرض استوار است که قیمت‌های بسته شدن باید نزدیک به جهتی یکسان با روند کنونی بسته شود. با این حال، شاخص قدرت نسبی (RSI) میزان خریدوفروش بیش از حد را با اندازه‌گیری شتاب حرکت قیمت‌ها دنبال می‌کند.

شاخص قدرت نسبی یا RSI برای اندازه‌گیری سرعت حرکت قیمت‌ها طرح‌ریزی شده در حالیکه فرمول استوکاستیک در رنج‌های معاملاتی یکنواخت بهترین عملکرد خود را دارد.

در کل، شاخص قدرت نسبی در طول بازارهای دارای روند مناسب است و استوکاستیک بیشتر در بازارهای خنثی (بدون روند بزرگ).

 

مزایا و معایب استفاده از اندیکاتور استوکاستیک

 

اندیکاتور استوکاستیک هم مانند بقیه‌ی اندیکاتور‌های بازار، دارای نقاط ضعف و قدرت مختص به خودش است. در ادامه به دو مزیت اصلی این اندیکاتور اشاره می‌کنیم:

  • اندیکاتور استوکاستیک همیشه به‌عنوان یک شاخص پیشرو محسوب می‌شود و این پتانسیل را دارد که حرکت بعدی قیمت را پیش‌بینی کند. با این حال، ممکن است که بازار با منطق اندیکاتور همسو نباشد؛ چون قیمت در بازار همواره در حال نوسان است.
  • یکی دیگر از مزیت‌های این اندیکاتور، دادن سیگنال‌های روشن و دقیق است. اندیکاتور استوکاستیک چندین سال است که توسط معامله‌گران بازارهای مالی در زمینه‌های مختلف مورد آزمون قرار گرفته‌ شده است و امتحان خود را پس داده است.

 

نقطه‌ی ضعف: این شاخص، بعضاً سیگنال‌های اشتباه هم صادر می‌کند و همین نقطه‌ی ضعف به‌تنهایی یک خطر جدی برای سرمایه‌ی معامله‌گران است. برای جلوگیری از این اشتباه، باید صبر کنید تا سیگنال‌های معاملاتی با روند بازار همگرا شود.

برای بهینه‌سازی وضعیت، از میانگین متحرک آهسته (MA) مثل MA 100 یا MA 200 استفاده کنید. وقتی قیمت از محدوده MA بالاتر حرکت کرد، آن‌وقت فقط سیگنال‌های صعودی صادر شده توسط اندیکاتور استوکاستیک را جدی بگیرید.

 

محدودیت‌های نوسانگر تصادفی

 

محدودیت اول نوسانگر تصادفی این است که گاهی می‌تواند سیگنال اشتباه تولید کند. این اتفاق هنگامی رخ می‌دهد که یک سیگنال معاملاتی توسط این شاخص تولید شده اما قیمت، روند خود را ادامه نمی‌دهد و معامله با شکست روبرو می‌شود.

در زمانی که بازار پر نوسان است، این مسئله می‌تواند به‌طور مداوم اتفاق بیافتد. یک راه‌حل خوب برای این مشکل، مشخص کردن روند قیمت به عنوان یک فیلتر است، به این صورت که سیگنال فقط زمانی در نظر گرفته شود که هم‌راستا با روند قیمت باشد.

 

فیلتر استوکاستیک

 

شما می‌توانید با استفاده از فیلتر استوکاستیک زمان مناسب خرید یا فروش سهم را با دقتی بالا پیش‌بینی کنید.

باید توجه کنید در بازه‌های زمانی اشباع فروش، معمولاً قیمت سهم به پایین‌ترین حد خود رسیده و روند نزولی در حال پایان است، بنابراین زمان بسیار مناسبی است تا نسبت به خرید سهم اقدام کنید؛ اما در بازه‌های زمانی اشباع خرید، قیمت سهم در بازار به بالاترین حد خود می‌رسد و روند صعودی به پایان می‌رسد، پس زمان خوبی است که از سهم خارج شوید.

فیلتر استوکاستیک دو رکن مهم دارد که با بهره‌گیری از آن‌ها می‌توانید به بررسی دقیق بازار بپردازید. همان‌طور که گفتیم یکی از اجزای شاخص خط K و دیگری خط D است. خط K، مقدار استوکاستیک هر دوره و خط D، میانگین سه دوره را نمایش می‌دهد. خط K با خط صاف و خط D با نقطه‌چین در نمودار نمایش داده می‌شود.


:: موضوعات مرتبط: اندیکاتور چیست , ,



alligator
نوشته شده در جمعه 22 ارديبهشت 1402
بازدید : 517
نویسنده : ramin

 

تحلیل بازار با یک تمساح

در این مقاله و در ادامه سری مقالات “از اندیکاتورها کمک بگیرید!” به معرفی و آموزش اندیکاتور الیگیتور یا تمساح خواهیم پرداخت.

اندیکاتور الیگیتور توسط بیل ویلیامز (Bill Williams) معامله‌گر و نویسنده کتاب‌های روانشناسی معامله، تحلیل تکنیکال و تئوری چائوس ابداع شد. ویلیامز یکی از معروف‌ترین و موفق‌ترین معامله‌گران بازارهای مالی اعم از بازار سهام، کامودیتی و فارکس (جفت ارزها) است. مطالعات او در تحلیل تکنیکال منجر به کشف اندیکاتورهای بسیاری نظیر اسیلاتور قدرت شتاب (Accelerator/Decelerator)، اندیکاتور Fractals، اسیلاتور Awesome، اسیلاتور Gator و شاخص تسهیل بازار (Market Facilitation Index) شد.

بیل ویلیامز

نحوه اجرا و تنظیمات اندیکاتور

مطابق روال گذشته ابتدا با نحوه اجرا و تنظیمات اندیکاتور شروع می‌کنیم. در ابتدا می‌بایست از قسمت اندیکاتورها و شاخه بیل ویلیامز در نرم‌افزار متاتریدر (مطابق تصویر زیر) اندیکاتور Aligator را انتخاب نموده و آن را بر روی نمودار خود اجرا نمایید.

نحوه اجرای اندیکاتور الیگیتور در نرم افزار متاتریدر

اندیکاتور الیگیتور از سه خط میانگین متحرک تشکیل شده که به صورت زیر رسم می‌شوند‌:

  • خط آبی یا فک تمساح (Gator Jaw) : میانگین متحرک ۱۳ روزه با انتقال ۸ کندل به سمت راست

 high+low) / 2)

  • خط قرمز یا دندان تمساح (Gator Teeth) : میانگین متحرک ۸ روزه با انتقال ۵ کندل به سمت راست

high+low) / 2)

  • خط سبز یا لب‌های تمساح (Gator Lips) : میانگین متحرک ۵ روزه با انتقال ۳ کندل به سمت راست

high+low) / 2)

تنظیمات دوره زمانی و رنگ خطوط در منوهای Parameters و Color قابل انجام است. توجه کنید که برای درک آسان‌تر مطالب بهتر است این تنظیمات مطابق تصاویر زیر انجام شود.

تنظیمات دوره زمانی اندیکاتور Aligator

تنظیمات رنگ اندیکاتور Aligator

نهایتا این اندیکاتور به صورتی که در تصویر بعدی مشاهده می‌کنید اجرا خواهد شد: (فک، دندان و لب‌ تمساح در اندیکاتور Aligator معمولا با سه رنگ آبی، قرمز و سبز نمایش داده می‌شوند.)

فک، دندان و لب‌ تمساح در اندیکاتور Aligator معمولا با سه رنگ آبی، قرمز و سبز نمایش داده می‌شوند.

کاربردهای اندیکاتور الیگیتور

۱- نزدیک شدن خطوط

زمانی که سه خط میانگین متحرک یعنی لب، دندان و فک به هم نزدیک هستند، در واقع تمساح بدون حرکت مانده و در حال استراحت است. هر چقدر که زمان خوابیدن و استراحت تمساح (نزدیک شدن خطوط) طولانی‌تر باشد، تمساح گرسنه‌تر شده و حرکت بزرگ‌تری در راه است. پس از بیدار شدن از خواب، او دهان خود را باز می‌کند تا به شکار بپردازد و چه شکاری بهتر از گوشت گاو (بازار گاوی یا صعودی) یا گوشت خرس (بازار خرسی یا نزولی) !

پس حتما توجه کنید که در هم پیچیدن خطوط به معنای خوابیدن تمساح و باز شدن آن‌ها به منزله یک حرکت صعودی یا نزولی قوی است. این روش می‌بایست در زمان‌هایی که یک روند صعودی یا نزولی وجود دارد مورد استفاده قرار گیرد. در این صورت سیگنال‌های اشتباه به حداقل خواهد رسید. برای تشخیص روند صعودی یا نزولی می‌توان از سایر اندیکاتورها مثل ADX و یا روند کلی بازار بهره گرفت. در تصویر زیر به خوبی مشاهده می‌شود که نزدیک شدن لب، دندان و فک تمساح نوید یک حرکت صعودی یا نزولی را می‌دهد.

زمان استراحت و زمان شکار - نماد دلقما

۲- سیگنال‌گیری با لب تمساح

دقت کنید که الیگیتور همانند سایر اندیکاتوهایی که پایه و اساس آن‌ها بر میانگین‌های متحرک استوار است، یک اندیکاتور تأخیری است. لذا باید از آن بیشتر برای تایید موقعیت‌های معاملاتی استفاده کرد.

  • سیگنال خرید : زمانی که منحنی سبز رنگ یعنی لب تمساح یکی از منحنی‌های دیگر را به سمت بالا قطع کند، سیگنال خرید صادر می‌شود.
  • سیگنال فروش : هر گاه منحنی سبز هر یک از منحنی‌های دیگر را به سمت پایین قطع کند، سیگنال فروش صادر می‌شود.

دریافت سیگنال خرید و فروش با استفاده از اندیکاتور الیگیتور – نماد زاگرس

دریافت سیگنال خرید و فروش با استفاده از اندیکاتور الیگیتور - نماد زاگرس

روش دوم سیگنال‌گیری با استفاده ار این اندیکاتور به این شکل است که باید به برخورد کندل‌ها با خط سبز رنگ یعنی لب تمساح توجه کنیم. هر گاه که کندل‌ها منحنی سبز رنگ را به سمت بالا قطع کنند سیگنال خرید و هر گاه به سمت پایین قطع کنند، سیگنال فروش صادر می‌شود. این روش از روش قبلی در زمان سریع‌تری سیگنال را صادر می‌کند اما ممکن است خطای بیشتری نیز به همراه داشته باشد.

دریافت سیگنال‌های خرید و فروش با کراس کردن لب تمساح توسط کندل‌های قیمت – نماد دلقما

دریافت سیگنال‌های خرید و فروش با کراس کردن لب تمساح توسط کندل‌های قیمت - نماد دلقما

نکته!

از آن جا که منحنی‌های اندیکاتور الیگیتور به نوعی میانگین‌های متحرک هستند، لذا می‌توانند نقش حمایت و مقاومت دینامیک را ایفا کنند! پس اگر مطابق تصویر بالا یک سطح حمایت و مقاوت بشکند، حرکت ادامه پیدا کرده، و در صورتی که قیمت نتواند این سطح را بشکاند، قیمت برمی‌گردد.

چکیده مطلب:

یکی دیگر از اندیکاتورهایی که معامله‌‌گران می‌توانند از آن در استراتژی‌های خود استفاده نمایند، اندیکاتور الیگیتور است. بیل ویلیامز خالق این اندیکاتور با تشبیه آن به یک تمساح به خوبی توانسته حالت‌های مختلف بازار را شبیه‌سازی کند. به این صورت که در زمان خوابیدن و استراحت (نزدیکی و در هم پیچیدن خطوط) بازار نیز در حال استراحت است و با باز شدن دهان تمساح حرکت بازار شروع می‌شود. همچنین هرچقدر که استراحت بازار بیشتر باشد، تمساح گرسنه‌تر شده و نیاز به شکار بزرگ‌تری دارد. استفاده از الیگیتور در کنار سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال می‌تواند به درک هر چه بهتر نمودارها کمک نماید و منجر به موفقیت بیشتر در معاملات شود …

Aligator Indicator


:: موضوعات مرتبط: اندیکاتور چیست , ,



بولینگر باند
نوشته شده در پنج شنبه 21 ارديبهشت 1402
بازدید : 466
نویسنده : ramin

تاریخچه اندیکاتور باند بولینگر

Bollinger Band یا به اختصار BB در اوایل دهه ۱۹۸۰ میلادی توسط یک تحلیلگر بازارهای مالی که تاجری بود به نام جان بولینگر، ابداع شد و به طور گسترده‌ای برای تجزیه و تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار گرفت . از باندبولینگر برای اندازه‌گیری میزان نوسانات موجود در بازار استفاده می شود ، همچنین، این ابزار شرایط اشباع خرید و اشباع فروش را نیز به معامله‌گران نشان می‌دهد. هدف اصلی از ابداع این اندیکاتور، پیدا کردن نقاطی بود که قیمت حول آن نوسان می‌کند .

فرمول محاسبه اندیکاتور Bollinger Bands

فرمول محاسبه اندیکاتور Bollinger Bands

نحوه کار با اندیکاتور باند بولینگر

اندیکاتور باند بولینگر شامل یک باند میانی با دو باند بیرونی می‌شود. باند میانی یک میانگین متحرک ساده است که معمولاً در ۲۰ دوره زمانی تنظیم می‌شود. به این دلیل از میانگین متحرک ساده استفاده می‌شود که فرمول انحراف معیار نیز از میانگین متحرک ساده استفاده می‌کند. دوره زمانی انحراف معیار مانند دوره زمانی میانگین متحرک ساده است. باندهای بیرونی معمولاً ۲ انحراف معیار در بالا و پایین باند میانی تنظیم می‌شوند.

نحوه کار با اندیکاتور باند بولینگر


تنظیمات می‌تواند متناسب با ویژگی‌های سهام یا سبک‌های معاملاتی بهینه شود. بولینگر تنظیمات افزایشی کوچک را برای ضریب‌ انحراف معیار پیشنهاد کرد. تغییر تعداد دوره‌های زمانی برای میانگین متحرک همچنین، بر تعداد دوره‌های زمانی مورد استفاده در محاسبه انحراف معیار اثرگذار است. بنابراین،تنها تنظیمات کوچکی برای ضرب‌کننده انحراف معیار مورد نیاز است.

افزایش بازه‌های زمانی در میانگین متحرک، تعداد بازه‌های زمانی مورد استفاده در محاسبه انحراف معیار را به طور خودکار افزایش داده و همچنین، منجر به وقوع افزایش در ضریب انحراف معیار نیز خواهد شد. با یک SMA بیست روزه و انحراف معیار بیست روزه، ضریب‌ انحراف معیار در ۲ تنظیم می‌شود. بولینگر پیشنهاد می‌کند که برای یک SMA پنجاه دوره‌ای، ضریب انحراف معیار به ۲/۱ افزایش یابد و برای یک SMA ده دوره‌ای، ضریب انحراف معیار به ۱/۹ کاهش یابد.

 

سیگنال : کف‌های W-شکل

کف‌های W-شکل بخشی از کار آرتور مریل (Arthur Merill) است که ۱۶ الگوی پایه‌ای W-شکل را شناسایی کرد. بولینگر از این الگوهای W-شکل به همراه اندیکاتور باند بولینگر به منظور شناسایی کف‌های W-شکل استفاده می‌کند که در روندهای نزولی ایجاد شده و حاوی ۲ کف واکنشی (reaction low) است.

بولینگر به طور ویژه به دنبال کف‌های W-شکلی است که کف دوم پایین‌تر از کف اول بوده اما بالاتر از باند تحتانی قرار دارد. به منظور تأیید یک کف W-شکل با استفاده از اندیکاتور باند بولینگر، ۴ مرحله وجود دارد. مرحله اول: شکل‌گیری یک کف واکنشی. این کف عموماً، و نه همیشه، پایین باند تحتانی قرار دارد. مرحله دوم: پرش به باند میانی. مرحله سوم: کف قیمتی جدید در سهام.

این قیمت کف جدید می‌بایست در بالای باند تحتانی قرار داشته‌باشد. این امر نشان‌دهنده ضعف کمتر در آخرین کاهش است. مرحله چهارم: یک جابجایی قوی از دومین کف و شکست مقاومتی، الگوی W-شکل را تأیید می‌کند. نمودار زیر، سهام شرکت ایران خودرو با نماد خودرو و با یک کف W-شکل در سال ۹۷ را نشان می دهد.

 

اول اینکه این سهم در ۸ مرداد یک کف واکنشی (فلش مشکی) تشکیل داد و باند تحتانی را شکست. دوم اینکه یک بازگشت به بالای باند میانی قابل مشاهده است. سوم اینکه یک هفته بعد، سهام به زیر کف خود رسیده ولی در بالای باند تحتانی باقی ماند. چهارم اینکه با گسترش حجم، صعود کرد و چند روز بعد سقف خود را شکست. (اندیکاتور باند بولینگر، با استفاده از قیمت‌های پایانی محاسبه می‌شود).

کار با اندیکاتور باند بولینگر

نمودار زیر نیز سهام شرکت پالایش نفت بندرعباس با نماد شبندر را با کف W-شکل در سال ۹۵ نشان می‌دهد.

اندیکاتور باند بولینگر در نمودار نماد شبندر

سیگنال : سقف‌های M-شکل

سقف‌های M-شکل نیز بخشی از کار آرتور مریل است که ۱۶ الگوی پایه‌ای M-شکل شناسایی کرد. بولینگر از این الگوهای M-شکل مختلف به همراه اندیکاتور باند بولینگر به منظور شناسایی سقف‌های M-شکل که نقطه مقابل کف‌های W-شکل هستند،استفاده می‌کند. بنا به گفته بولینگر، سقف‌ها عموماً پیچیده‌تر و کشیده‌تر از کف‌ها هستند.

مشاهده الگوهای سر و شانه (head-and-shoulders)، سقف‌های دوقلو (Double tops) و الماس (Diamonds) حاکی از ظهور قله در نمودار است. در ساده‌ترین حالت ممکن، سقف M-شکل شبیه به سقف دوقلو است. با این حال، سقف‌های واکنشی (reaction highs) لزوماً برابر نیستند. اولین سقف ممکن است بالاتر یا پایین‌تر از دومین سقف باشد. زمانی که سهام سقف‌های جدیدی ایجاد می‌کند، بولینگر هشدار عدم تأیید روند قبلی را صادر می‌کند.

عدم تأیید در سه مرحله اتفاق می‌افتد. مرحله اول، سهام یک سقف واکنشی در بالای باند فوقانی ایجاد کند. مرحله دوم، یک پولبک به سمت باند میانی وجود داشته باشد. مرحله سوم، قیمت‌ها به بالای سقف قبلی رفته اما به باند فوقانی نمی‌رسد. این، یک سیگنال هشدار دهنده است. عدم توانایی سقف واکنشی دوم در رسیدن به باند بالایی، مومنتوم ضعیفی را نشان می‌دهد که حاکی از بازگشت روند است. تأیید نهایی با یک شکست حمایتی یا سیگنال نزولی اندیکاتور محقق می‌شود.

نمودار شماره زیر، سهام شرکت سرمایه‌گذاری نیرو با نماد ونیرو را با یک سقف M-شکل در سال ۹۲ نشان می‌دهد. این سهم در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۹۲ به بالای باند فوقانی حرکت کرد، چند روز بعد پولبک کرد ولی در پایین باند فوقانی بسته شد. چند روز بعد نیز سقف M-شکل با یک شکست حمایتی تأیید شد.

اندیکاتور باند بولینگر در نمودار نماد ونیرو

نمودار زیر نیز سهام شرکت فولاد خوزستان را با نماد فخوز در طول یک روند صعودی در سال ۹۷ نشان می‌دهد. این سهم در ۹ مهر ماه ۹۷ از باند فوقانی پیشی گرفت تا روند صعودی را تصدیق نماید.

پس از یک پولبک به زیر SMA بیست روزه (باند بولینگر میانی)، بالاتر از سقف قبلی رسید. علیرغم این سقف جدید، قیمت از باند فوقانی پیشی نگرفت، که این امر حاکی از یک هشدار بود. چند هفته بعد، قیمت سطوح حمایتی را شکست. توجه کنید که سقف‌های M-شکل پیچیده‌تر هستند، زیرا سقف‌های واکنشی پایین‌تری در هر دو طرف قله وجود دارد.

اندیکاتور باند بولینگر در نمودار نماد فخوز

سیگنال : حرکت در باندها

حرکت در بالا یا پایین باندها به خودی خود سیگنال محسوب نمی‌شود. حرکت به باند فوقانی، بیانگر قدرت است، در حالی که یک حرکت تند به باند تحتانی نشانگر ضعف است. عملکرد نوسانگرهای حرکتی نیز بدین ترتیب است. اشباع خرید لزوماً صعودی نیست. رسیدن به سطوح اشباع خرید مستلزم قدرت است و شرایط اشباع خرید می‌تواند در یک روند صعودی قوی، ادامه پیدا کند.

به طور مشابه، قیمت‌ها می‌توانند در طول یک روند صعودی قوی در داخل باند نوسان کرده و بارها با آن تماس حاصل نمایند. باند فوقانی به اندازه 2 انحراف معیار در بالای میانگین متحرک ساده بیست دوره‌ای قرار گرفته‌است. برای پیشی گرفتن از این باند فوقانی، یک حرکت قیمت قوی مورد نیاز است.

تماس با باند فوقانی زمانی رخ می‌دهد که اندیکاتور باند بولینگر کف W-شکل را تأیید کرده و خبر از یک روند صعودی ‌دهد. نرسیدن قیمت‌ها به باند تحتانی در یک روند صعودی، امری بسیار معمول است. عملکرد SMA بیست روزه گاهی مانند حمایت است. در حقیقت، تنزل به زیر SMA بیست روزه گاهی فرصت‌های خرید را فراهم می‌آورد.

نمودار زیر، سهام شرکت پالایش نفت تهران با نماد شتران را در سال ۹۷ نشان می‌دهد. توجه کنید که این صعود آنقدر قوی است که سطح مقاومت را شکست. فشار رو به بالا نشانه قدرت است، نه ضعف. در ماه تیر وضعیت معاملات خنثی بوده و اندیکاتور باند بولینگر باریک شد، اما در زیر باند تحتانی بسته نشد. قیمت‌ها و SMA بیست روزه در ماه مرداد افزایش پیدا کردند. به طور کلی، شبندر در طول یک بازه زمانی دو ماهه چندین بار در بالای باند فوقانی بسته شد.

اندیکاتور باند بولینگر در نمودار نماد شتران


نمودار زیر نیز سهام بانک پاسارگاد با نماد وپاسار را نشان می‌دهد. این سهم در ماه دی سطوح حمایتی را شکست و در زیر باند تحتانی بسته شد و تا اواسط تیر سال بعد دست کم ۴ بار در زیر باند تحتانی بسته شد. شکست حمایتی و بسته شدن اولیه در زیر باند تحتانی، نشان‌دهنده یک روند نزولی است.

اندیکاتور باند بولینگر در نمودار نماد وپاسار


نحوه ترسیم اندیکاتور ‌Bollinger Bands در وبسایت ره‌آورد

به منظور ترسیم اندیکاتور Bollinger Bands در سایت ره‌آورد، ابتدا وارد سایت شوید و پس از جستجوی یک نماد، به قسمت نمودار پیشرفته رفته و از کادر بالای نمودار ، Indicators را انتخاب کنید.


اندیکاتور باند بولینگر در سایت ره‌آورد

اکنون عبارت BB را تایپ کرده و سپس گزینه Bollinger Bands را انتخاب کنید.

انتخاب اندیکاتور BB در نمودار سهام

سپس، مطابق تصویر زیر اندیکاتور Bollinger Bands بر روی نمودار قیمت نمایش داده می‌شود.


اندیکاتور باند بولینگر در نمودار سایپا

تنظیمات اندیکاتور Bollinger Bands

پس از اضافه کردن اندیکاتور Bollinger Bands به نمودار، می‌توانید از قسمت Setting، تنظیمات مربوط به اندیکاتور را تغییر دهید.

تنظیمات اندیکاتور باند بولینگر در ره‌آورد

از طریق منوی Inputs و قسمت Length، می‌توانید دوره زمانی اندیکاتور را که معمولاً ۲۰ روزه است، تغییر دهید. از قسمت Mult نیز می‌توانید ضریب انحراف معیار را که معمولاً ۲ در نظر گرفته می‌شود، تغییر دهید.

تغییر دوره زمانی اندیکاتور باند بولینگر در ره‌آورد

از منوی Style نیز می‌توانید تنظیمات مربوط به رنگ و فرم خطوط بالایی و پایینی اندیکاتور و خط میانگین را تغییر دهید.

تغییر style اندیکاتور باند بولینگر در ره‌آورد

اندیکاتور Bollinger Bands در سهام

در تصویر زیر نمودار شرکت سایپا را با نماد خساپا مشاهده می‌کنید. برای این نمودار اندیکاتور Bollinger Bands را رسم کردیم.

اندیکاتور باند بولینگر در نمودار نماد خساپا

همان‌طور که ملاحظه می‌کنید، نمودار قیمت در شهریور ۱۴۰۰ خط حمایت خود را شکسته و تا آبان همان سال، چندین بار زیر باند پایینی بسته شده است. از آنجا که شکست خط حمایت و بسته شدن زیر باند پایینی نشانه شروع روند نزولی است؛ شاهد یک روند نزولی چند ماهه برای این سهم هستیم. به طوری که تقریبا تا پایان سال ۱۴۰۰، این روند نزولی ادامه یافته است.

در تصویر زیر نمونه‌ای از سقف M- شکل را مشاهده می‌کنید که پس از آن، شاهد تغییر روند هستیم.
سقف M-شکل در نمودار خساپا

 
توجه کنید نواحی که اندیکاتور  Bollinger Bands فشرده می‌شود، نواحی مهمی هستند؛ زیرا در این نواحی انحراف از معیار به حداقل رسیده و میانگین‌ها به نقطه‌ای همگرا می‌شوند. معمولا پس از این نواحی احتمال تغییر روند وجود دارد.


فشردگی اندیکاتور باند بولینگر

اندیکاتور Bollinger Bands در ارز دیجیتال

درتصویر زیر نمونه‌ای از کاربرد اندیکاتور Bollinger Bands را برای ارزهای دیجیتال ملاحظه می‌کنید. این نمودار مربوط به ارز دیجیتال ریپل است که اندیکاتور Bollinger Bands به آن اضافه شده است.

اندیکاتور باند بولینگر در نمودار ارز دیجیتال ریپل


همان‌طور که مشاهده می‌کنید در بهمن ۹۹، پس از ایجاد فشردگی در اندیکاتور و شکستن خط مقاومت، قیمت ارز وارد یک روند صعودی شده است. تقریبا یک کندل بالاتر از باند بالایی ایجاد شده، حرکت قیمت‌ها روی باند بالایی ادامه و شاهد چند مورد بسته شدن بالای باند بالایی هستیم. در واقع شکست خط مقاومت و بسته شدن‌های متوالی بالای باند بالایی، به ما سیگنال ورود می‌دهد.

اندیکاتور باند بولینگر در نمودار ریپل

به وضوح می‌بینید که پس نواحی فشردگی اندیکاتور، روند تغییر کرده است. در نقطه‌ای که با دایره قرمز نشان داده شده، پس از شکست مقاومت، شاهد ایجاد کندل بالاتر از باند بالایی و حرکت نمودار روی باند بالایی هستیم. بنابراین در این نقطه، اندیکاتور Bollinger Bands به ما سیگنال ورود داده است.

تصویر زیر نمودار ارز دیجیتال ریپل با نماد XRP را با کف W-شکل در سال ۱۴۰۰ نشان می‌دهد که پس از شکست خط مقاومت، روند صعودی را آغاز کرده است.

اندیکاتور Bollinger Bands در نمودار نماد ریپل

جمع‌بندی

اندیکاتور باند بولینگر، جهت را با استفاده از SMA بیست دوره‌ای و باندهای فوقانی و یا تحتانی نوسانی نشان می‌دهد. بدین ترتیب، این اندیکاتور می‌تواند برای تعیین بالا یا پایین بودن نسبی قیمت‌ها استفاده شود. بنا به گفته بولینگر، ٪۸۸ الی ٪۸۹ از حرکات قیمتی می‌بایست بین باندها رخ دهد تا بتوان در خصوص قیمت‌های خارج از باندها اظهار نظر کرد.

به لحاظ فنی، زمانی که این اندیکاتور در بالای باند فوقانی است، قیمت‌ها نسبتاً بالا بوده و زمانی که این اندیکاتور در زیر باند تحتانی قرار دارد نیز، قیمت‌ها نسبتاً پایین می‌باشند. در هر حال، سهام با قیمت نسبتاً بالا نمی‌بایست به عنوان سیگنال نزولی یا فروش قلمداد شود. به همین ترتیب، سیگنال با قیمت نسبتاً پایین نیز نمی‌بایست به عنوان سیگنال صعودی یا خرید قلمداد شود.

مانند دیگر اندیکاتورها، اندیکاتور باند بولینگر نمی‌تواند به صورت یک ابزار مستقل مورد استفاده قرار گیرد. چارتیست‌ها می‌بایست اندیکاتور باند بولینگر را با تحلیل روند پایه و دیگر اندیکاتورها به منظور تأیید، ترکیب نمایند.


:: موضوعات مرتبط: اندیکاتور چیست , ,



macd
نوشته شده در پنج شنبه 21 ارديبهشت 1402
بازدید : 514
نویسنده : ramin

آموزش اندیکاتور MACD

اندیکاتور MACD مک دی چیست؟

اندیکاتور MACD مخفف عبارت Moving Average Convergence Divergence  است . این عبارت به معنی همگرایی (Convergence) و واگرایی (Divergence)  میانگین متحرک است .  این اندیکاتور ابداع آقای جرالد بی اپل است . از این اندیکاتور در تحلیل تکنیکال برای به دست آوردن قدرت ، جهت و شتاب در یک روند استفاده می شود .این اندیکاتور در اغلب موارد با استفاده از  قیمت پایانی محاسبه می شود . بر خلاف اندیکاتور های دیگر اندیکاتور  MACD  فرمول سختی برای محاسبه خود ندارد

انواع اندیکاتور MACD:

اندیکاتور به اصطلاح اکثر فارسی زبانان مک دی دو نوع دارد ، MACD جدید  ,  MACD قدیم که از لحاظ ظاهری با هم مقداری تفاوت دارند . در اینجا هر دو این اندیکاتور ها را برای شما آموزش می دهیم . در شکل زیر دو نوع و شکل اندیکاتور MACD قدیم (classic MACD)  و  جدید را مشاهده می کنید. همانطور که می بینید با وجود اینکه کارایی هر دو تقریبا مشابه است اما از نظر ظاهری با هم تفاوت دارند که در این مطالب  کاربرد هر دو را توضیح می دهیم

آموزش اندیکاتور MACD

بخش های اندیکاتور MACD (مک دی)

اندیکاتور مک دی کلاسیک(در شکل بالا  اندیکاتور بالایی) شامل یک هیستوگرام (خطوط عمودی مشکی) و دو خط است که در اینجا این دو خط با آبی و قرمز نشان داده شده اند . خط قرمز رنگ با نام خط سیگنال (Signal) و خط آبی رنگ با نام خط MACD  شناخته می شوند.

اندیکاتور MACD جدید نیز از یک هیستوگرام و یا همان نمودار میله ای و خط قرمز رنگ که همان خط سیگنال است تشکیل شده است

کاربرد اندیکاتور MACD:

همانطور که گفته شد از اندیکاتور MACD استفاده های متفاوتی می شود . از جمله محاسبه واگرایی MACD همانطور که در شکل زیر می بینید زمانی که واگرایی در  اندیکاتور MACD و خط روند اتفاق افتاده است بعد از آن ریزش سهم ایران خودرو اتفاق افتاده است و برعکس این موضوع نیز صادق است ( اینکه واگرایی چیست را به طور مفصل در آموزش های تکنیکال و یا مطالب بعدی آموزش ببینید )

آموزش اندیکاتور MACD

همچنین زمانی که دو خط سیگنال و مک دی همدیگر را قطع می کنند نیز نوعی سیگنال خرید و فروش محسوب می شود که البته به تنهایی قابل استفاده نیست و باید حتما در کنار ابزار های دیگر تحلیل تکنیکال درست استفاده شود ، در شکل زیر این نوع سیگنال را همزمان در هر دو اندیکاتور نشان داده ایم.

آموزش اندیکاتور MACD

از اندیکاتور مکدی برحسب مورد در موارد دیگری مثل موج شماری امواج الیوت و یا تلفیق با اندیکاتور های دیگر برای خرید و فروش استفاده می شود که بسته به جای خود در همانجا باید آموزش دید.

نحوه محاسبه در مک دی قدیم و جدید و توضیح اجزا MACD

خط MACD = تفاضل میانگین نمایی ۱۲ روزه قیمت از ۲۶ روزه آن

MACD = [stockPrices,12]EMA – [stockPrices,26]EMA

خط سیگنال : میانگین نمایی ۹ روزه اندیکاتور MACD

signal = [MACD,9]EMA

هیستوگرام MACD در مک دی کلاسیک: تفاوت بین خط سیگنال و خط مک دی است ، به همین خاطر هر زمان که این دو به هم رسیده اند هیستوگرام نیز صفر شده است

در مک دی جدید خط سیگنال تبدیل به همان هسیتوگرام و یا نمودار میله ای شده است . اگر دقت کنید در اندیکاتور پائینی که مک دی کلاسیک است هیستوگرامش دقیقا مثل خط MACD نوسان می کند . و خط قرمز رنگ همان خط سیگنال است

نکته مهم : برای استفاده درست از اندیکاتور MACD لازم نیست فرمول و نحوه محاسبه آن را بدانید فقط استفاده از کاربرد های آن کافیست.

تکانه چیست؟

«تکانه» (Momentum)، یا شتاب روند، نشان‌دهنده سرعت یا تغییرات قیمت دارایی یا سهم است. تکانه نرخ تغییر حرکات قیمتی را در دوره‌ای از زمان نشان می‌دهد و به معامله‌گران در تشخیص قدرت یک روند کمک می‌کند.

اندیکاتور MACD چگونه عمل می‌کند؟

اندیکاتور MACD، در بالا و پایین خط صفر - همان خط مرکزی -  نوسان می‌کند و همزمان میانگین‌های متحرک، همگرا، متقاطع و واگرا می‌شوند. معامله‌گران برای دریافت سیگنال باید به نقاط تقاطع و واگرایی‌ها توجه کنند. به علت «بدون کران» (Unbounded) بودن اندیکاتور MACD، بکارگیری آن برای تشخیص نواحی بیش‌فروش و بیش‌خرید، مناسب نیست. اندیکاتور MACD را می‌توان به صورت مَک-دی یا اِم-اِی-سی-دی نیز تلفظ کرد. در قسمت پایین نمودار زیر می‌توانید، اندیکاتور MACD را مشاهده کنید.

اندیکاتور MACD

در نمودار بالا، میانگین متحرک ۲۶ روزه نمایی از میانگین متحرک نمایی ۱۲ روزه کسر شده است. برای بدست آوردن میانگین‌های متحرک از قیمت‌های بسته شدن و از میانگین نمایی ۹روزه‌ به عنوان خط سیگنال به همراه اندیکاتور MACD برای شناسایی نقاط تغییر قیمت استفاده شده است. در واقع، برای بوجود آمدن اندیکاتور مکدی از ۳ میانگین متحرک نمایی استفاده شده است.

هیستوگرام اندیکاتور MACD نشان‌دهنده چیست؟

هیستوگرام اندیکاتور MACD نشان‌دهنده اختلاف بین اندیکاتور MACD و میانگین نمایی متحرک ۹روزه (همان خط سیگنال) است. در زمان بالاتر بودن اندیکاتور MACD از خط سیگنال، هیستوگرام مثبت و در زمان پایین‌تر بودن اندیکاتور MACD از خط سیگنال، هیستوگرام منفی خواهد بود. اعداد ۱۲، ۲۶ و ۹ اعدادی هستند که همراه با اندیکاتور MACD استفاده می‌شوند و این اندیکاتور را به صورت مکدی (۱۲،۲۶،۹) نیز نشان می‌دهند. البته می‌توانید این اعداد را بسته به نوع معامله و اهداف مورد نظر خود، تغییر دهید.

تفسیر اندیکاتور MACD

همان‌طور که از عنوان آن پیداست، اندیکاتور MACD نشان‌دهنده همگرایی و واگرایی دو میانگین متحرک است. همگرایی زمانی رخ می‌دهد که این دو میانگین به سمت یکدیگر حرکت کنند و در زمان واگرایی نیز، این دو میانگین از یکدیگر دور می‌شوند. میانگین متحرک کوتاه‌مدت‌تر (۱۲ روزه) سریع‌تر است.

 

میانگین متحرک بلندمدت‌تر (۲۶ روزه) کندتر و واکنش‌های آن نسبت به تغییرات قیمت، کمتر است. خط اندیکاتور MACD در بالا و پایین خط صفر یا همان خط مرکزی نوسان می‌کند. این تقاطع‌ها نشان دهنده این هستند که میانگین متحرک ۱۲روزه از میانگین متحرک ۲۶روزه گذشته است، البته جهت آن بستگی به جهت تقاطع میانگین‌های متحرک دارد.

اندیکاتور MACD مثبت نشان‌دهنده بالاتر قرار گرفتن میانگین متحرک ۱۲روزه نسبت به میانگین متحرک ۲۶ روزه است. با واگرایی بیشترِ میانگین متحرک کوتاه‌مدت‌تر از EMA بلند مدت‌تر، مقادیر مثبت افزایش پیدا می‌کنند. یعنی شتاب‌روند صعودی در حال افزایش است. مقادیر منفی اندیکاتور MACD نشان‌دهنده بالاتر بودن میانگین متحرک ۲۶ روزه از میانگین متحرک ۱۲ روزه است.

مکدی چیست

تقاطع‌های خط سیگنال

تقاطع صعودی زمانی رخ می‌دهد که اندیکاتور MACD به سمت بالا برود و از خط سیگنال عبور کند و برعکس. تقاطع‌ها می‌توانند چندین روز یا چندین هفته به طول بینجامند و این به قدرت حرکت قیمت بستگی دارد. نوسان‌های قیمتی دارایی مورد نظر می‌تواند تعداد تقاطع را افزایش دهد.

در نمودار زیر می‌توانید نمودار قیمتی سهامی را با میانگین متحرک نمایی ۱۲ روزه و ۲۶ روزه مشاهده کنید. در این تصویر، ۸ سیگنال تقاطع در ۶ ماه رخ داده است، که ۴ عدد از آن‌ها صعودی و ۴ عدداز آن‌ها نزولی بوده‌اند. تعدادی از این سیگنال‌ها مناسب و تعدادی از آن‌ها نامناسب به شمار می‌روند.

ناحیه زرد نشان‌دهنده قرار گرفتن اندیکاتور MACD بالای دو و رسیدن آن به نقطه حدی مثبتی است. ۲ تقاطع نزولی در آپریل و می رخ داده‌اند اما روند قیمت سهم، افزایش خود را به سمت بالا ادامه داده است. با اینکه شتاب روند به سمت بالا بعد از افزایش مذکور، کاهش پیدا کرده با این‌حال، تکانه صعودی قوی‌تر از تکانه نزولی در آپریل و مِی بوده و تقاطع سوم نزولی خط سیگنال در می منجر به بوجود آمدن سیگنال مناسبی شده است.

 

تقاطع‌های خط سیگنال

تقاطع با خط مرکزی

تقاطع با خط مرکزی نیز یکی از موارد سیگنال‌دهنده در اندیکاتور MACD است. تقاطع صعودی خط مرکزی زمانی رخ می‌دهد که خط اندیکاتور MACD، بالاتر از خط صفر قرار بگیرد و مثبت شود. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که میانگین متحرک ۱۲ روزه بالاتر از میانگین متحرک ۲۶ روزه باشد. تقاطع نزولی خط مرکزی زمانی رخ می‌دهد که اندیکاتور MACD پایین‌تر از خط صفر باشد و منفی شود. این پدیده هنگامی رخ می‌دهد که میانگین متحرک ۱۲ روزه، پایین‌تر از میانگین متحرک ۲۶ روزه قرار بگیرد.

تقاطع با خط مرکزی نیز بسته به قدرت روند می‌تواند روزها یا هفته‌ها حفظ شود. در تصویر زیر می‌توانید نمودار قیمتی سهامی را با حداقل ۴ تقاطع با خط مرکزی در ۹ ماه مشاهده کنید. سیگنال‌های مشاهده شده، سیگنال‌های قوی بودند زیرا همراه با آن‌ها روند‌های قوی ظاهر شده‌اند.

تقاطع با خط مرکزی

در ادامه، می‌توانید نموداری را با ۷ تقاطع با خط مرکزی در طی ۵ ماه مشاهده کنید. برخلاف نمودار بالا، نمودار پایینی سیگنال‌های قوی ارائه نمی‌کند زیرا پس از بروز سیگنال، روند‌های پرقدرتی ایجاد نشده‌اند.

تقاطع با خط مرکزی

در نمودار زیر می‌توانید تقاطع صعودی (پیکان سبزرنگ) با خط مرکزی را در اواخر مارچ سال ۲۰۰۹ میلادی و تقاطع نزولی (پیکان قرمز رنگ) با خط مرکزی را در اوایل فوریه سال ۲۰۱۰ میلادی مشاهده کنید. به عبارتی دیگر، میانگین متحرک دوازده روزه به مدت ۱۰ ماه بالاتر از میانگین متحرک ۲۶روزه بوده و روند قوی به شمار می‌رفته است.

اندیکاتور مکدی چیست

بررسی واگرایی در اندیکاتور MACD

«واگرایی» (Divergence) زمانی رخ می‌دهد که اندیکاتور MACD از پرایس اکشن دارایی مورد نظر فاصله بگیرد. واگرایی صعودی هنگامی مشاهده می‌شود که قیمت سهام یا دارایی مورد نظر به قیمت پایینِ پایین‌تر و اندیکاتور MACD به قیمت پایینِ بالاتری برسد. پایین‌تر رفتن قیمت سهام نشان‌دهنده روند نزولی فعلی اما بالاتر رفتن اندیکاتور MACD نشان‌دهنده شتاب‌روند کمتر در جهت پایین است.

 
 
 

با وجود کمتر بودن شتاب روند در جهت پایین، تا زمان باقی ماندن اندیکاتور MACD در ناحیه منفی، شتاب‌روند به سمت پایین همچنان از شتاب روند به سمت بالا بیشتر خواهد بود. گاهی اوقات، شتاب روند به سمت پایینِ کاهنده، می‌تواند حاکی از معکوس شدن روند یا افزایش قابل‌توجه قیمت باشد.

در نمودار زیر، می‌توانید واگرایی را در ماه‌های اکتبر تا نوامبر ۲۰۰۸ میلادی مشاهده کنید. در ابتدا، توجه داشته باشید که در اینجا، از قیمت‌های بسته‌شدن برای تشخیص واگرایی استفاده شده است. میانگین متحرک‌های اندیکاتور MACD بر پایه قیمت‌های بسته شدن هستند و قیمت‌های بسته شدن دارایی نیز باید مورد ملاحظه قرار گیرند.

مورد دیگری که باید به آن توجه کنید این است که اندیکاتور MACD در نوامبر به نقطه پایینِ بالاتری رسیده حال ‌آنکه، در همین زمان، قیمت سهام به نقطه پایینِ پایین‌تری رسیده است. اندیکاتور MACD با یک واگرایی صعودی با تقاطع خط سیگنال در اوایل دسامبر، به حالت افزایشی رسیده و سهام، معکوس شدن روند را با شکست خط مقاومت تائید کرده است.

واگرایی در مکدی

واگرایی صعودی زمانی رخ می‌دهد که سهام به نقطه بالای بالاتری و مکدی به نقطه بالای پایین‌تری برسد. رسیدن به نقطه بالای بالا، در یک روند صعودی طبیعی اما نقطه بالای پایین در اندیکاتور MACD، نشان‌دهنده تکانه به سمت بالای ضعیف‌تر است. با اینکه امکان دارد تکانه به سمت بالا ضعیف باشد، تا زمان مثبت بودن اندیکاتور MACD، همچنان از شتاب روند به سمت پایین، بیشتر به شمار می‌رود. شتاب روند صعودی در حال کاهش، گاهی می‌تواند نشان‌دهنده معکوس شدن روند یا کاهش قابل ملاحظه در قیمت باشد.

در نمودار زیر می‌توانید واگرایی نزولی قابل‌توجهی را مشاهده کنید. سهام با سرعت افزایش پیدا کرده اما خط اندیکاتور MACD از نقطه بالایی پیشین پایین‌تر آمده و نقطه بالای پایین‌تری را تشکیل داده است. تقاطع بعدی با خط سیگنال و شکستن خط حمایت در اندیکاتور MACD، نزولی بوده‌اند.

واگرایی در مکدی

باید با واگرایی‌ها با احتیاط برخورد شود. در روند‌های قوی صعودی، واگرایی‌های نزولی بسیاری مشاهده می‌شوند و به همین صورت می‌توان تعداد زیادی واگرایی صعودی در روند نزولی پرقدرت، مشاهده کرد.

روند‌های صعودی عموماً با پیشروی قوی به سمت جلو آغاز می‌شوند که نیروی زیادی در تکانه به سمت بالا (اندیکاتور MACD) تولید می‌کند. با وجود ادامه پیدا کردن روند صعودی، سرعت ادامه آن کندتر خواهد بود که باعث می‌شود اندیکاتور MACD از نقاط بالایی فاصله بگیرد.

امکان دارد شتاب روند به سمت بالا، خیلی پرقدرت نباشد اما تا زمان قرار گرفتن اندیکاتور MACD در بالای صفر، شتاب روند به سمت بالا از شتاب روند به سمت پایین قوی‌تر است. برعکس این اتفاق، در شروع روند نزولی پرقدرت رخ می‌دهد.

در نمودار بعدی می‌توانید سهامی را با ۴ واگرایی نزولی از ماه آگوست تا نوامبر ۲۰۰۹ میلادی مشاهده کنید. با وجود کمتر بودن شتاب روند افزاینده، قیمت سهام به علت قوی‌تر بودن روند صعودی به افزایش خود ادامه داده است. توجه کنید که چگونه قیمت این سهم به نقاط بالای بالاتر و نقاط پایین بالاتر دست پیدا کرده است. به یاد داشته باشید که تا زمان مثبت بودن اندیکاتور MACD، شتاب روند به سمت بالا، قوی‌تر از شتاب روند به سمت پایین خواهد بود.

اندیکاتور MACDعملکرد ضعیف ۴ واگرایی نزولی به علت قدرت روند صعودی

اندیکاتور MACD و اندیکاتور RSI چه تفاوتی دارند؟

اندیکاتور RSI برای سیگنال‌دهی تشخیص نواحی بیش‌خرید یا بیش‌فروش بودن قیمت‌ بکار می‌رود. اندیکاتور RSI اسیلاتوری است که میانگین افزایش و کاهش قیمت‌ها را در دوره‌ای معین از زمان می‌سنجد. این دوره به صورت معمول ۱۴ روزه یا ۱۴ هفته‌ای و ... است و مقادیر بدست آمده بین صفر تا صد نوسان می‌کنند.

 
 
 

اندیکاتور MACD رابطه بین دو میانگین متحرک نمایی را می‌سنجد حال آن که RSI، تغییرات قیمتی در رابطه با قیمت‌های بالا و پایین اخیر را بررسی می‌کند. این دو اندیکاتور عموماً با یکدیگر استفاده می‌شوند تا برای تحلیل‌گران تصویری تکنیکال‌تر از بازار ارائه دهند.

هر دوی این اندیکاتور‌ها شتاب روند در بازار را می‌سنجند اما به علت سنجش عوامل متفاوت ممکن است موارد مختلفی را گزارش کنند. برای مثال، امکان دارد، مقادیر اندیکاتور RSI برای دوره‌ای طولانی بالای ۷۰ باشد که نشان می‌دهد بازار نسبت به قیمت‌های اخیر در موقعیت بیش خرید قرار گرفته در حالیکه اندیکاتور MACD نشان‌دهنده افزایش تکانه خرید است. هرکدام از این اندیکاتور‌ها ممکن است سیگنال تغییر روند قیمت را با نشان دادن واگرایی نسبت به قیمت، نشان دهند.

محدودیت‌های اندیکاتور MACD چیست؟

یکی از مشکلات بوجود آمده در رابطه با واگرایی این است که می‌تواند سیگنال معکوس شدن احتمالی باشد اما در واقعیت هیچ معکوس شدنی رخ ندهد. مشکل دیگر این است که واگرایی تمام معکوس شدن‌ها را پیش‌بینی نمی‌کند. به عبارتی دیگر، واگرایی بسیاری از معکوس شدن‌ها را پیش‌بینی می‌کند که رخ نمی‌دهند و واقعی نیستند.

آیا اندیکاتور MACD یک اندیکاتور پیشرو یا با تاخیر است؟

اندیکاتور MACD یک اندیکاتور با تاخیر است زیرا از داده‌های پرایس اکشن قبلی سهم استفاده می‌کند. بااین‌حال، بعضی از معامله‌گران از هیستوگرام‌های اندیکاتور MACD برای پیش‌بینی زمان وقوع تاخیر در روند، استفاده می‌کنند.

 

جهت یادگیری اندیکاتور MACD با جزییات بیشتر، می‌توانید به آموزش تدوین شده توسط «فرادرس» مراجعه کنید. دوره آموزشی حاضر در قالب ۷ درس و در ۴ ساعت تدوین شده است. توجه داشته باشید که پیش‌نیاز این آموزش، شرکت در دوره آموزش میانگین متحرک برای تحلیل تکنیکال در بورس و بازار‌های مالی است. در ادامه، سرفصل‌های هر درس را به صورت مجزا بیان می‌کنیم.

در درس اول، با کلیات اندیکاتور MACD آشنا می‌شوید. مدرس، در درس دوم به مرور مفاهیم مقدماتی تحلیل تکنیکال می‌پردازد. در درس‌های سوم و چهارم به ترتیب با اندیکاتور‌ها و واگرایی معمولی آشنا می‌شوید. واگرایی مخفی و واگرایی زمانی را در دروس پنجم و ششم می‌آموزیم. نمونه‌های معاملاتی بازار ایران را می‌توانید در درس هفتم ملاحظه کنید.

سخن پایانی

اندیکاتور MACD یکی از شناخته‌شده‌ترین ابزار‌ها در تحلیل تکنیکال است زیرا امکان تشخیص سریع و آسان جهت روند در کوتاه‌مدت را برای معامله‌گران فراهم می‌کند. سیگنال‌های معاملاتی شفاف باعث می‌شوند افراد از اعمال نظر شخصی، بپرهیزند. تقاطع‌های خط سیگنال، معامله‌گران را از معامله در جهت تکانه مطمئن می‌کند.

اندیکاتور‌های معدودی در تحلیل تکنیکال قابل اطمینان‌تر از اندیکاتور MACD بوده‌اند و این اندیکاتور تقریباً ساده را می‌توان با سهولت در هر استراتژی کوتاه‌مدتِ معاملاتی بکار برد. اندیکاتور MACD از این جهت منحصر به فرد است که در آن به روند و شتاب قیمت توجه می‌شود و می‌توان از این اندیکاتور در چهارچوب زمانی روزانه، هفتگی و ماهانه استفاده کرد.

تنظیمات استاندارد برای این اندیکاتور از اختلاف بین میانگین متحرک ۱۲ روزه و ۲۶ روزه بدست می‌آید. تحلیل‌گرانی که در جستجوی حساسیت بیشتری هستند، ممکن است از یک میانگین متحرک کوتاه‌مدت‌تر و یک میانگین متحرک بلند‌مدت‌تر استفاده کنند. مکدی (۵،۳۵،۵) حساس‌تر از مکدی (۱۲،۲۶،۹) است و امکان دارد برای نمودار‌های هفتگی، مناسب‌تر باشد. تحلیل‌گرانی که به دنبال حساسیت کمتری هستند، ممکن است از میانگین متحرک طولانی‌مدت‌تری استفاده کنند. اندیکاتور MACD با حساسیت کمتر، همچنان در بالا و پایین نقطه صفر نوسان می‌کند اما تناوب برخورد آن با خط مرکزی و خط سیگنال، کمتر خواهد بود.

در نهایت، بخاطر داشته باشید که اندیکاتور MACD با استفاده از تفاوت دو میانگین متحرک بدست می‌آید و تحت تاثیر قیمت دارایی مورد نظر قرار می‌گیرد. ممکن است، مقادیر اندیکاتور MACD برای سهامی 60 هزارتومانی دربازه‌ای از -4٫۵ تا +۴٫۵ قرار داشته باشند و برای سهامی ۱۰۰ هزارتومانی از -۱۵ تا +۱۵ نوسان کند. بنابراین، امکان مقایسه مقادیر اندیکاتور مکدی برای گروهی از دارایی‌ها با قیمت‌های متفاوت وجود ندارد. برای مقایسه روند قیمت در دو دارایی، بهتر است از «اسیلاتور درصد قیمت» (Price Percentage Oscillator | PPO) بجای اندیکاتور MACD استفاده شود.


:: موضوعات مرتبط: اندیکاتور چیست , ,



adx
نوشته شده در پنج شنبه 21 ارديبهشت 1402
بازدید : 483
نویسنده : ramin

 

آشنایی با اندیکاتور ADX و نحوه استفاده از آن

یکی از انواع روش‌های تحلیل بازارهای مالی، تحلیل تکنیکال است که با ابزارهای گوناگونی همراه می‌شود. از ابزارهای پرکاربرد در تحلیل تکنیکال، اندیکاتورها هستند. اندیکاتور در فارسی به معنای شناساگر است. اندیکاتورها با بررسی اطلاعات، می‌توانند به شناسایی نقاط ورود و خروج کمک کنند. اندیکاتورهای حجمی، روندی و شتابی، سه دستۀ اصلی اندیکاتورها هستند که هر یک از آن‌ها شامل انواعی از اندیکاتورها با فرمول‌بندی و ویژگی‌های متفاوت می‌شود. در این مطلب با یک اندیکاتور روندی به نام ADX یا شاخص میانگین حرکت جهت‌دار آشنا می‌شویم.

اندیکاتور ADX چیست و چه کاربردی دارد؟

اندیکاتور ADX )مخفف: Average Directional Movement Index) یکی از انواع اندیکاتورهای روندی است که  توسط J.Welles Wilder ابداع شده است. این اندیکاتور حالت‌های متفاوت قدرت روند را مشخص می‌کند. اندیکاتورها به عنوان دستیار تحلیلگر و در کنار نمودار قیمتی به کار گرفته می‌شوند. زمانی که تحلیلگر از شکل‌گرفتن روند مطمئن نباشد، یا از قدرت روند آگاهی نداشته باشد، استفاده از ADX کارگشا است. با استفاده از این اندیکاتور می‌توان قدرت روند را ارزیابی کرد و تصویر بهتری از تغییر روند‌ها به‌دست آورد.

فرمول محاسبه اندیکاتور ADX

این اندیکاتور از سه خط تشکیل شده است. DI+ و DI- و ADX سه خطی هستند که برای داشتن اندیکاتور ADX باید محاسبه شوند. برای محاسبه DI کافی است که در بازه زمانی موردنظر، بالاترین و پایین‌ترین قیمت را در شروع و پایان این بازه زمانی بدانیم. ابتدا بالاترین قیمت فعلی را منهای بالاترین قیمت قبلی می‌کنیم. مقدار به‌دست آمده را DM+ می‌نامیم. سپس کمترین قیمت قبلی را منهای کمترین قیمت فعلی می‌کنیم و آن را DM- نام‌گذاری می‌کنیم. هرکدام از DM+ و DM- که عدد بزرگ‌تری باشد را به‌ترتیب به عنوان DI+ و DI- می‌پذیریم و DI دیگر را صفر قرار می‌دهیم. مثالی از این محاسبات را در تصویر زیر ببینید.

حالا برای محاسبه خط ADX ابتدا باید DX را محاسبه کنیم. برای اینکار قدر مطلق تفاضل DI+ و DI- در بازه زمانی مورد نظر را تقسیم بر مجموع‌شان کرده و در صد ضرب می‌کنیم. برای محاسبه اولین مقدار ADX، کافی است که مجموع DX را بر دوره زمانی تقسیم کنید. برای مثال در یک دوره زمانی ۱۴ روزه، مجموع ۱۴ دوره از DX را بر ۱۴ تقسیم می‌کنیم. برای مقادیر بعدی، باید مقدار قبلی ADX را در ۱۳ ضرب و بعلاوه DX فعلی کرده و مجموع را بر ۱۴ تقسیم کنید.

بهترین تنظیمات اندیکاتور ADX

اندیکاتورها می‌توانند با تنظیمات متفاوتی مورد استفاده قرار بگیرند. نحوه استفاده از هر اندیکاتور به استراتژی شما برمی‌گردد. اما برای هر اندیکاتور، توسط سازنده آن و دیگر تکنیکالیست‌های حرفه‌ای، تنظیمات خاصی توصیه می‌شود. اندیکاتور ADX به صورت پیش‌فرض روی دوره چهارده روزه تنظیم شده است. به صورت عمومی استفاده از همین تنظیم پیش‌فرض توصیه می‌شود. چرا که تحلیلگران زیادی در دنیا از آن استفاده می‌کنند. دقت کنید که اگر قصد ترکیب آن با اندیکاتوری مانند RSI را داشته باشید، تنظیمات دو اندیکاتور باید یکسان باشند. قابل ذکر است که RSI نیز به‌صورت پیش‌فرض روی تنظیمات ۱۴ روزه قرار دارد.

تحلیل اندیکاتور ADX 

این اندیکاتور در حالت‌های متنوعی کارایی دارد. خطوط ADX و DI و ترکیب آن‌ها با هم معنادار هستند. در ادامه حالت‌های متفاوت قرارگیری خطوط را بررسی و نحوه استفاده از آن در معاملات را معرفی می‌کنیم.

تحلیل خط ADX

خط ADX یا شاخص میانگین حرکت جهت‌دار، نشان‌دهنده قدرت روند قیمت است. می‌دانیم که قیمت‌ها می‌توانند در سه روند نزولی، خنثی و صعودی حرکت کنند. زمانی که خط ADX صعودی باشد، نشانۀ افزایش قدرت روند است. دقت کنید که اندیکاتور ADX جهت حرکت را مشخص نمی‌کند. روند قیمت می‌تواند نزولی یا صعودی باشد. صعودی بودن خط ADX تنها به ما می‌گوید که روند فعلی قیمت، چه صعودی باشد چه نزولی، قوی‌تر شده است. این موضوع مخصوصاً اگر خط ADX بالاتر از مقدار ۴۰ باشد، صحت بیشتری پیدا می‌کند.

دانستیم که صعودی بودن خط ADX به چه معناست. اما اگر نزولی باشد چه؟ نزولی بودن خط ADX نشانه‌ای از ضعف روند است. این ویژگی در مقادیر زیر ۲۰ صحت بیشتری دارد، به صورتی که وقتی خط ADX به زیر ۲۰ برود، نشانه‌ای از بی‌روند شدن بازار حساب می‌شود. همچنین وقتی این خط صاف باشد، به معنای روند خنثی در قیمت است.

تحلیل خطوط DI+ و DI-

با توجه به محاسبات این دو خط، می‌دانیم که DI+ به معنای بالاتر بودن قیمت فعلی از قیمت ابتدای دوره است. بنابراین اگر DI+ بالاتر از DI- قرار گیرد، نشانه‌ای از بازار صعودی تلقی می‌شود. همچنین چون DI- به معنای پایین‌تر بودن قیمت فعلی از ابتدای دوره است، زمانی که خط DI- بالاتر از DI+ قرار بگیرد، نشانه‌ای از بازار نزولی خواهد بود. 

نحوه استفاده از اندیکاتور ADX

نحوه استفاده از هر ابزار تکنیکال وابسته به استراتژی ماست. استراتژی یعنی هدف خود از معامله را بشناسیم و بدانیم که در آینده واکنش ما به هر اتفاق چگونه باید باشد. با توجه به استراتژی‌های متفاوت افراد، نحوه استفاده از اندیکاتور ADX نیز گوناگون است. در ادامه دو کاربرد از اندیکاتور ADX را معرفی می‌کنیم.

عبور خط ADX از مقدار ۲۰

دانستیم که خط ADX نشان‌دهنده میزان قدرت یک روند است. با صعودی شدن خط ADX و عبور از مقدار ۲۰، می‌توان دریافت که روند قدرت کافی را برای ادامه یافتن پیدا کرده است. در این حالت معامله‌گران در جهت روند دست به معامله می‌زنند.

تقاطع خطوط DI و ترکیب آن با ADX

دانستیم که بالاتر بودن خط DI+ نشانه‌ای از بازار صعودی و بالاتر بودن خط DI- به معنای بازار نزولی است. اما تقاطع این خطوط در ترکیب با خط ADX معنای دیگری هم دارد. اگر این دو خط همدیگر را قطع کنند و همزمان خط ADX نیز صعودی شده و به بالای محدوده ۲۵ نفوذ کند، می‌تواند یک سیگنال خرید یا فروش قوی باشد.

 

 برای مثال اگر خط DI+ بتواند خط DI- را رو به بالا قطع کند، به معنای تأیید بازار صعودی بوده و همچنین اگر خط DI- بتواند خط DI+ را رو به بالا قطع کند، روند نزولی تأیید می‌شود. همزمانی این تقاطع با عبور خط ADX از مقدار ۲۵، به این معناست که روند قیمت، قدرت خوبی دارد. در این هنگام معامله‌گران می‌توانند در جهت روند دست به معامله بزنند.

اندیکاتور ADX، دستیار هوشمند معامله‌گران

 

ابزارهای تکنیکال به عنوان دستیار معامله‌گران شناخته می‌شوند. اندیکاتورها یکی از مهم‌ترین ابزارهایی هستند که تحلیل نمودارهای قیمت بدون آن‌ها می‌تواند بسیار دشوار باشد. اندیکاتور ADX با قابلیت ترکیب شدن با اندیکاتورهای دیگری مانند RSI و میانگین متحرک، کاربردهای زیادی دارد و می‌توان استراتژی‌های متنوعی برای آن تعریف کرد. دقت کنید که معامله‌گران حرفه‌ای به یک ابزار بسنده نمی‌کنند. برای انجام یک معامله، باید شرایط دیگری اعم از اخبار بنیادی و روانشناسی بازار را در نظر گرفت. در نظر داشته باشید که یک اندیکاتور نمی‌تواند به‌تنهایی دلیلی بر خرید یا فروش باشد و تنها می‌تواند به تحلیل صحیح بازار کمک کند.


:: موضوعات مرتبط: اندیکاتور چیست , ,



zigzag
نوشته شده در پنج شنبه 21 ارديبهشت 1402
بازدید : 532
نویسنده : ramin

 

مقدمه

زیگزاگ (ZigZag) به خودی خود یک اندیکاتور نبوده و بیشتر ابزاری است که نوسان‌های کوچک قیمتی را فیلتر می‌کند. تنظیم زیگزاگ بر روی 10، تمامی جابجایی‌های کمتر از 10% را نادیده گرفته و تنها جابجایی‌های بیش از 10% نمایش داده خواهد شد. فیلتر کردن نوسانات کوچک‌تر، این امکان را به چارتیست‌ها می‌دهد که به جای تمرکز بر جزئیات، بر کلیات تمرکز کنند.

محاسبات

زیگزاگ مبتنی بر "نوع" نمودار است. نمودارهای خطی و نقطه‌ای که مبتنی بر قیمت بسته شدن هستند، نشان می‌دهند که اندیکاتور زیگزاگ مبتنی بر قیمت‌های بسته شدن است. نمودارهای میله‌ای که مبتنی بر قیمت سقف، قیمت کف و قیمت بسته شدن هستند (HLC)، نمودارهای میله‌ای که مبتنی بر قیمت باز شدن، قیمت سقف، قیمت کف و قیمت بسته شدن هستند (OHLC) و نمودارهای شمع‌های ژاپنی که نشانگر محدوده سقف تا کف دوره زمانی هستند، بیانگر این امر هستند که اندیکاتور زیگزاگ مبتنی بر این محدوده سقف تا کف است.

احتمال تغییر مسیر در زیگزاگِ مبتنی بر محدوده سقف تا کف، بیشتر از زیگزاگِ مبتنی بر قیمت بسته شدن است. علت این امر این است که محدوده سقف تا کف بزرگ‌تر بوده و سوئینگ بزرگ‌تری نیز تولید می‌کند. جعبه تنظیمات پارامترها به چارتیست‌ها اجازه تنظیم حساسیت خط زیگزاگ را می‌دهد. زیگزاگی با عدد 5 در جعبه تنظیمات پارامترها، تمامی جابجایی‌های کمتر از 5% را فیلتر می‌کند.

 

زیگزاگ(10) جابجایی‌های کمتر از 10% را فیلتر می‌کند. اگر سهمی از کف 100 تا سقف 109 (9%+) برسد، خطی وجود نخواهد داشت، زیرا جابجایی کمتر از 10% است. اگر سهمی از کف 100 تا سقف 110 پیش رود (10%+)، خطی از 100 تا 110 رسم خواهد شد. اگر سهام تا 112 ادامه یابد، این خط نیز تا 112 گسترش می‌یابد (100 تا 112). مادامیکه سهام به اندازه 10% یا بیشتر کاهش نیابد، زیگزاگ برگشت نخواهد کرد. به منظور تشکیل خطی دیگر، سهام می‌بایست از سقف 112 به اندازه 11.2 واحد (یا به زیر 100.8) پایین بیاید.

نمودار زیر سهام شرکت نفت پارس را با نماد شنفت و زیگزاگ 10% نشان می‌دهد. همانطور که ملاحظه می‌کنید، پولبک‌هایی که کمتر از 10% هستند، نادیده گرفته می‌شوند(فلش‌های مشکی).

اندیکاتور زیگزاگ در سهام شنفت

مراقب آخرین خط زیگزاگی باشید. به نمودار زیر که مربوط به شرکت چادرملو با نماد کچاد و زیگزاگ 10 است توجه کنید. تا وقتی که قیمت سهام نسبت به کف قبلی خود 10% افزایش پیدا نکند، آخرین خط زیگزاگ نزولی است.

اندیکاتور زیگزاگ در شرکت چادرملو

 

شمارش امواج الیوت

خط زیگزاگ می‌تواند به منظور فیلتر کردن جابجایی‌های کوچک و تسهیل شمارش امواج الیوت مورد استفاده قرار گیرد. نمودار زیر سهام شرکت مجتمع صنایع و معادن احیا سپاهان را با نماد واحیا و خط زیگزاگ 15% به منظور فیلتر کردن جابجایی‌های کمتر از 15% را نشان می‌دهد.

بعد از کمی آزمون و خطا 15% به عنوان آستانه اهمیت در نظر گرفته شد. بر اساس زیگزاگ 15% دو چرخه کامل 5 موجی شناسایی شد. که 5 موج اول یک روند صعودی و 5 موج بعدی یک روند نزولی را نشان می-دهد.

شمارش امواج الیوت

 

اندیکاتور زیگزاگ به همراه فیبوناچی ساده و فیبوناچی سه‌نقطه

می‌توان فاصله بین زیگزاگ‌ها را با زیگراگ قبلی به وسیله فیبوناچی ساده (Retracement) و فیبوناچی سه‌نقطه (Projection) محاسبه کرد. با این کار می‌توان جابجایی‌های قبلی را اندازه‌گیری کرد. به عنوان مثال، در شکل زیر سهام شرکت پتروشیمی خلیج فارس با نماد فارس و زیگزاگ 17% را ملاحظه نمایید.

سه خط زیگزاگی برچسب‌گذاری شدند (1 ،2 و 3). اعداد روی خطوط نقطه‌چین، اختلاف میان خط زیگزاگ فعلی و خط زیگزاگ قبلی را نشان می‌دهد. خط‌چینی که کف خط 1 را به کف خط 2 متصل می‌کند، عدد 0.55 را نشان می‌دهد. عدد 0.55 از فیبوناچی ساده بین زیگزاگ 1 و 2 حاصل شده. عدد کمتر از 1 نیز به معنای کوتاه‌تر بودن خط فعلی نسبت به خط قبلی است.

خط نقطه‌چینی که سقف خط 2 را به سقف خط 3 متصل می‌کند، نشان‌دهنده عدد 3.24 است. این بدان معناست که خط 3، 3.24 یا 324% برابر خط 2 حاصل شده از فیبوناچی سه‌نقطه است. عدد بالای 1 به معنای بلندتر بودن خط فعلی از خط قبلی است.

اندیکاتور زیگزاگ به همراه فیبوناچی

همان‌طور که ممکن است حدس زده باشید، دیدن خطوطی به صورت درصدی از خطوط قبلی، دستیابی به فیبوناچی سه‌نقطه را ممکن می‌سازد. افت خط 2 در حدود 55% رشد خط 1 اصلاح شد. این، یک فیبوناچی اصلاحی (retracement) کلاسیک است. رشد سهام که خط 3 نشاندهنده آن است، 3.24 برابر افت در خط 2 است. از این منظر، زیگزاگ اصلاحی می‌تواند به منظور نشان دادن میزان رشد، مورد استفاده قرار گیرد.

 

نتیجه‌گیری

زیگزاگ، حرکت قیمت را فیلتر کرده و هیچ قدرت پیش‌بینی ندارد. هنگامی که قیمت‌ها به درصد معینی می‌رسند، خطوط زیگزاگ به احتمال زیاد واکنش نشان می‌دهند. چارتیست‌ها می‌توانند ابزارهای دیگر تحلیل تکنیکال را با اندیکاتور زیگزاگ در نظر بگیرند. آنها همچنین می‌توانند با مقایسه واکنش‌های سقف و کف، به تحلیل ابتدایی روند سهام بپردازند.

چارتیست‌ها همچنین، می‌توانند با استفاده از خط زیگزاگ، به جستجوی الگوهای قیمتی بپردازند که ممکن است در نمودارهای میله‌ای یا خطی معمولی قابل رویت نباشند. اندیکاتور زیگزاگ امکان برجسته کردن جابجایی‌های مهم و نادیده گرفتن نویز (نوسانات کوچک) را نیز فراهم می‌کند. هنگام استفاده از خط زیگزاگ، تعیین موقتی یا دائمی بودن آخرین خط را فراموش نکنید. اگر تغییر قیمت فعلی کمتر از پارامتر زیگزاگ باشد،این خط موقتی و اگر تغییر قیمت بیشتر یا مساوی پارامتر زیگزاگ باشد،این خط دائمی می‌شود.


:: موضوعات مرتبط: اندیکاتور چیست , ,



فراکتال
نوشته شده در چهار شنبه 20 ارديبهشت 1402
بازدید : 611
نویسنده : ramin

اندیکاتور فراکتال در تحلیل تکنیکال

اندیکاتور‌ها از مهم‌ترین ابزارهای تحلیل تکنیکال و تجزیه تحلیل نمودار قیمت‌ در بازارهای مالی از جمله بازار بورس می‌باشند که به شکل گسترده‌ای توسط تحلیلگران و تریدر‌های کوتاه‌مدت و میان‌مدت مورد استفاده قرار می‌گیرند. به طور کلی اندیکاتور فراکتال به طور استاندارد از 5 کندل قیمتی تشکیل شده است. در این مقاله از سری مقاله‌های آموزشی کارگزاری اقتصاد بیدار قصد داریم به بررسی اندیکاتور فراکتال و نحوه شناسایی آن در نمودار قیمتی بپردازیم. 

اندیکاتور فراکتال چیست؟

اندیکاتور فراکتال یکی از ابزارهایی است که توسط دکتر بیل ویلیامز به دنیای تحلیل تکنیکال معرفی شد. در لغت، فراکتال به ساختاری هندسی گفته می‌شود که همانند دانه‌های برف و بسیاری از نمونه‌های طبیعی، از ساختاری تکرار‌شونده تشکیل شده است. اندیکاتور فراکتال به طور استاندارد از 5 کندل قیمتی تشکیل شده است به‌طوری که نحوه‌ قرار‌گیری این کندل‌ها در اندیکاتور فراکتال صعودی و نزولی کمی متفاوت است. به طور کلی اندیکاتور فراکتال از 5 کندل قیمتی تشکیل شده است که کندل شماره 3 به طور همزمان از 2 کندل قبل یا بعد، پایین‌تر یا بالاتر است. بالا یا پایین‌تر بودن کندل وسط به تحلیلگران کمک می‌کند تا روند نزولی و صعودی را از هم تشخیص دهند.

انواع اندیکاتور فراکتال

اندیکاتور فراکتال به‌واسطه‌ آرایش قرارگیری کندل‌های قیمتی به 2 نوع صعودی و نزولی تقسیم می‌شود. لازم به ذکر است که به علت ساختار هندسی این اندیکاتور، در هر یک از موج‌های صعودی و نزولی، شاهد ریز موج‌هایی از نوع مخالف آن هستید.

اندیکاتور فراکتال صعودی

در اندیکاتور فراکتال صعودی، در ساختار 5 کندلی ایجاد شده، باید کندل شماره ۳ از دیگر کندل‌ها کف قیمتی پایین‌تری ایجاد کرده باشد و از طرفی دو کندل اول نزولی و دو کندل آخر صعودی باشند. در صورت مشاهده این الگو و آرایش در چارت قیمتی اندیکاتور فراکتال، می‌توان آن را سیگنالی از آغاز روند صعودی دانست. همان‌طور که در چارت تحلیل تکنیکال زیر مشخص است کندلی که با فلش آبی مشخص شده است، نسبت به دو کندل قبلی کف قیمتی پایین‌تری ایجاد کرده و دو کندل اول نزولی و دو کندل آخر صعودی می‌باشند.

fractal2.jpg

اندیکاتور فراکتال نزولی

در ساختار الگوی نزولی اندیکاتور فراکتال، 5 کندل ایجاد شده است که کندل شماره ۳ باید از دیگر کندل‌ها سقف قیمتی بالا‌تری ایجاد کرده باشد و از طرفی دو کندل اول صعودی و دو کندل آخر نزولی باشند. مشاهده این الگو و آرایش در چارت قیمتی اندیکاتور فراکتال را می‌توان سیگنالی از آغاز روند نزولی و دانست و اقدام به گرفتن پوزیشن خرید کرد. همان‌‌طور که در چارت تحلیل تکنیکال زیر مشخص است، کندلی که با فلش آبی مشخص شده است نسبت به دو کندل قبلی سقف قیمتی بالا‌تری ایجاد کرده و دو کندل اول صعودی و دو کندل آخر نزولی می‌باشند.

fractal3.jpg

ترکیب اندیکاتور فراکتال با دیگر اندیکاتور‌ها

تحلیلگران در تحلیل تکنیکال تنها با اتکا به اندیکاتور فراکتال دست به خرید و فروش نمی‌زنند و با ترکیب اندیکاتورهای دیگر به این الگو، قابلیت اعتماد بیشتری برای معامله کردن ایجاد می‌کنند.

استراتژی معاملاتی در ترکیب اندیکاتور فراکتال و اندیکاتور تمساح (Alligator ) 

یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین اندیکاتورهایی که همراه اندیکاتور فراکتال مورد استفاده قرار می‌گیرد، اندیکاتور تمساح (Alligator ) می‌باشد. به این منظور باید به استراتژی معاملاتی این ترکیب و سیگنال‌های ورود و خروج صادر شده توسط‌شان تسلط داشت.

سیگنال خرید

  • اولین گام، یافتن یک فراکتال صعودی (کندلی است که بالای آن کندل فلشی ریزی به سمت بالا وجود داشته باشد) در اندیکاتور فراکتال می‌باشد. بعد از اعمال اندیکاتور alligator سه خط نمایش داده خواهد شد. ت
  • وجه داشته باشید که شرط اول برای تایید سیگنال خرید و ورود به سهم این است که کندل صعودی اندیکاتور فراکتال (که فلشی به سمت بالا دارد) باید بالای خط قرمز رنگ اندیکاتور alligator موسوم به دندان تمساح قرار داشته باشد. 
  • بعد از رخ دادن شرط اول باید 5 کندل صبر نمود و بررسی کرد که نه تنها همه‌ی 5 کندل تشکیل شده بعد از کندل صعودی اندیکاتور فراکتال همگی بالای خط قرمز رنگ اندیکاتور تمساح (Alligator) باشند بلکه هیچ‌کدام از این کندل‌ها مقداری بالاتر از کندل صعودی اندیکاتور فراکتال نداشته باشند. 
  • در آخر باید توجه داشت که حین بررسی این 5 کندل نباید هیچ‌کدام از 3 خط اندیکاتور تمساح (Alligator) همدیگر را قطع کرده باشند. همه این شروط را بررسی و اگر مانند تصویر همه شروط مشاهده شد، در آن صورت پوزیشن خرید می‌گیرید.

fractal1.jpg

سیگنال فروش

اولین گام، یافتن یک فراکتال نزولی (کندلی است که پایین آن کندل فلش ریزی به سمت پایین وجود داشته باشد) در اندیکاتور فراکتال می‌باشد. بعد از اعمال اندیکاتور alligator، سه خط نمایش داده خواهد شد. 

  • شرط اول برای تایید سیگنال خرید و ورود به سهم این است که کندل نزولی اندیکاتور فراکتال باید پایین خط قرمز رنگ اندیکاتور alligator موسوم به دندان تمساح قرار داشته باشد. 
  • بعد از رخ دادن شرط اول باید 5 کندل صبر نمود و بررسی کرد که نه تنها همه‌ی 5 کندل تشکیل شده بعد از کندل نزولی اندیکاتور فراکتال همگی پایین خط قرمز رنگ اندیکاتور تمساح (Alligator) باشند بلکه هیچ‌کدام از این کندل‌ها مقداری پایین‌تر از کندل نزولی اندیکاتور فراکتال نداشته باشند. 
  • در آخر باید توجه داشت که حین بررسی این 5 کندل نباید هیچ‌کدام از 3 خط اندیکاتور تمساح (Alligator) همدیگر را قطع کرده باشند. در انتها زمانی که یک کندل بعد از کندل نزولی مورد نظر به کف آن کندل نفوذ کرد و مقداری کمتر را برای خود ثبت کرد در آن نقطه دست به فروش می‌زنید.

حد ضرر در اندیکاتور فراکتال و اندیکاتور تمساح (Alligator) 

قرار دادن حد ضرر این فرصت را به تریدر می‌دهد، که چنانچه پس از دریافت سیگنال خرید و ورود به سهم، قیمت برگشت و به روند نزولی تبدیل شد، بتواند با کمترین میزان ضرر معامله خود را نجات داده و از آن سهم خارج شود. برخورد خطوط اندیکاتور تمساح با یکدیگر (قطع شدن خط سبز رنگ اندیکاتور تمساح توسط خط قرمز) یکی از پرکاربرد‌ترین شیوه‌های قرار دادن حد ضرر در استراتژی ترکیبی اندیکاتور فراکتال و اندیکاتور تمساح می‌باشد. همان‌طور که در چارت زیر مشخص است بعد از برخورد این خطوط روند صعودی به انمام رسیده و شاهد آغاز موج نزولی در روند سهم هستید.

fractal4-4.jpg

استراتژی معاملاتی در ترکیب اندیکاتور فراکتال و اندیکاتور RSI

یکی دیگر از اندیکاتورهایی که همراه با اندیکاتور فراکتال به صورت ترکیبی، جهت کاهش ریسک معامله مورد استفاده قرار می‌گیرد، اندیکاتور RSI است. تریدر‌ها می‌توانند از اندیکاتور RSI برای تایید سیگنال خرید یا فروش فراکتال استفاده کنند. در صورتی که اندیکاتور فراکتال صعودی باشد اما با استفاده از تحلیل شاخص RSI متوجه اشباع فروش شوید، در این صورت انتظار می‌رود قیمت از حالت رنج یا منفی به صعودی تغییر روند دهد و این حالت را می‌توان سیگنال خرید در نظر گرفت و بالعکس. همان‌طور که در سری مقالات گذشته کارگزاری اقتصاد بیدار توضیح داده شد، زمانی که RSI به سطح 30 و زیر آن می‌رسد، اشباع فروش اتفاق افتاده است و در این شرایط اگر اندیکاتور فراکتال هم سیگنال خرید بدهد می‌توانید به صورت پله‌ای به سهم مورد نظر ورود کنید.

استراتژی معاملاتی در ترکیب اندیکاتور فراکتال و سطوح اصلاح فیبوناچی

یکی دیگر از استراتژی ترکیبی، استفاده از اندیکاتور فراکتال به همراه سطوح اصلاح فیبوناچی می‌باشد. یکی از مشکلاتی که هنگام استفاده از اندیکاتور فراکتال با آن مواجه هستیم این است که به کدام سیگنال خرید یا فروش صادر شده عمل کنیم و اقدام به گرفتن پوزیشن خرید یا فروش کنیم. با ترکیب این دو اندیکاتورمشکلی که با آن روبه‌رو هستیم تا حد زیادی حل می‌شود و ریسک معامله کاهش می‌یابد. چرا که معامله‌گر فقط و فقط در صورتی به یک الگوی فراکتال صعودی یا نزولی واکنش نشان می‌دهد که در سطح فیبوناچی مورد نظر اتفاق باشد.

جمع‌بندی

آموزش اندیکاتور فراکتال که یکی از اندیکاتورهای مهم می‌‎باشد به تحلیلگران بورس کمک می‌کند تا هم در بازارهای نوسانی و هم در بازارهای روندی بهترین عمکلرد را داشته باشید. این اندیکاتور یکی از ابزار‌های تحلیل تکنیکال است که برای تعیین نقطه‌ی ورود و خروج به بازار و سهم مورد استفاده قرار می‌گیرد. اندیکاتور فرکتال الگوی تاخیری می‌باشد. از این جهت بهتر است با دیگر شاخص‌ها یا استراتژی‌های تحلیلی ترکیب شوند. بنابراین تنها بر اساس سیگنال‌های صادر شده توسط اندیکاتور فراکتال وارد پوزیشن خرید یا فروش نشوید

فیلم1

 


:: موضوعات مرتبط: اندیکاتور چیست , ,



ولیوم
نوشته شده در چهار شنبه 20 ارديبهشت 1402
بازدید : 853
نویسنده : ramin

آموزش اندیکاتور حجم معاملات (volume) +حجم معاملات چیست؟

شاید برای شما سؤال باشد که کدام اندیکاتور حجم معاملات را نشان می دهد؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت اندیکاتور volume این وظیفه را به عهده دارد. علاوه بر نشان دادن حجم معاملات، تعداد معاملات در یک رنج قیمتی مشخص و در یک تایم فریم را نمایش می‌دهد. همچنین به‌علاوه دو مورد گفته شده ممکن است تریدر بتواند بر اساس تحلیل خود از اندیکاتور، از قدرتمند یا ضعیف بودن روند آگاه شود.

اکثر معامله گران از شاخص حجم معاملات استفاده نمی‌کنند، زیرا معتقدند که اندیکاتور ساده‌ای است و اطلاعات مهمی در بر ندارد؛ در صورتی که شما می‌توانید با استفاده از همین اندیکاتور سود خود را افزایش دهید و ریسک را در معاملات به حداقل میزان ممکن برسانید. حجم معاملات تأییدی برای الگوهای استفاده شده توسط تریدر در معاملات است. منظور از الگوها، الگوی سر و شانه، الگوی پرچم و… است.

اگر نگاه ساده‌ای به چارت‌ها و نمودارهای ارز دیجیتال یا سایر بازارهای مالی داشته باشید، حتماً ستون‌های سبز و قرمز را مشاهده کرده‌اید. به هر یک از این ستون‌ها کندل یا همان شمع گفته می‌شود. رنگ سبز کند نشان‌دهنده افزایش حجم معاملات نسبت به حجم قبل از خود است و رنگ قرمز کندل به این معنا است که حجم معاملات از معاملات قبلی کمتر بوده است.

کتدل چارت

کتدل چارت

زمانی می‌توانیم آغاز روند جدیدی را در نظر داشته باشیم که حجم معاملات در چارت بالا باشد. در مقابل زمانی که حجم معاملات پایین باشد، به این معنا است که تریدرها قصد انجام ترید ندارند. چون معامله‌گر به دنبال موقعیت‌های مناسب برای ورود به سهم است و زمانی که روند سهم ضعیف است و شرایط مناسب نمی‌باشد از ورود به سهم جلوگیری می‌کند. با استفاده از حجم معاملاتی که اندیکاتور volume نشان می‌دهد، می‌توان زمانی که نمودار نزولی و یا صعودی خواهد بود را تشخیص داد. در ادامه مطالب نکاتی در مورد ورود و خروج به معامله را مطرح کرده‌ایم.

در این قسمت از مقاله آموزش اندیکاتور حجم معاملات نکاتی را مطرح می‌کنیم که هنگام استفاده از اندیکاتور حجم معاملات در ارز دیجیتال، باید آنها را در نظر داشته باشید:

ابتدا باید حجم معاملات یا همان volume معاملات را مشاهده کنید. در قدم بعدی باید نمودار رمزارز موردنظر را بررسی کنید. در آخر زمانی که volume معاملات در حال افزایش باشد، ممکن است روند قیمت مثلاً ارز دیجیتال بیت کوین تغییر کند. برای مشاهده حجم نمودار در زمان‌های مختلف، می‌توانید تصویر زیر را مشاهده کنید.

چه سیگنال هایی را می توان با اندیکاتور حجم معاملات دریافت کرد؟

1. روند صعودی

زمانی تأیید و ادامه روند صعودی را در پیش خواهیم داشت که یک روند صعودی وجود داشته باشد و قیمت نیز به دنبال آن افزایشی باشد، در همین شرایط حجم معاملات نیز باید صعودی و روند رو به افزایشی داشته باشد.

2. روند نزولی

در مقابل زمانی که روند نزولی وجود داشته باشد و volume معاملات افزایش یابد و نمودار در چارت نیز بیشتر شود، سپس بعد از رشدی که داشته است، دوباره روند نزولی را در پیش بگیرد و قیمت در زمان برگشت بالاتر از کف قبلی خودش باقی بماند و حجم فروش کاهش داشته باشد، می‌توانیم صعود در روند قیمت را مشاهده کنیم.

  • در صورتی که قیمت‌ها روبه افزایش باشند ولی در مقابل معاملات کاهشی باشند، معکوس شدن روند را در پیش داریم که از روند صعودی به روند نزولی تغییر پیدا می‌کند.
  • اگر به شکل هم‌زمان خط روند صعودی شکسته شود و حجم معاملات کاهش داشته باشد، بعد از اینکه حجم معاملات کاهش یافت، روند نزولی نمودار را مشاهده خواهیم کرد.

3. بازگشت روند

هنگامی که یک رمزارز یا … نزول و صعودی را به شکل بلندمدت تجربه کند و در راستای همان نمودار حرکتی ثابت و خنثی داشته باشد و در این هنگام حجم معاملات افزایش یابد، نشانه‌ای از بازگشت روند را از این وضعیت برداشت می‌کنیم.

چه زمانی وارد معامله شویم؟

برای اینکه به این موضوع پی ببریم که چه زمانی وارد معاملات شویم تا سود خوبی کسب کنیم و از ضررهای احتمالی فاصله داشته باشیم، باید به دو مورد زیر توجه کنید:

1. قیمت روز رمزارز، مثبت باشد.

2. حجم معاملات (volume) در روز، از میانگین حجم معاملات ماهانه بیشتر باشد.

زمانی که 2 نکته گفته شده به‌صورت دقیق رعایت شده باشد، می‌توان نقطه ورود به معامله را مشخص کرد تا خریدهای خود را به ثبت برسانید.

ورود به معامله

ورود به معامله

چه زمانی از معامله خارج شویم؟

حال دانستیم که چه زمان‌هایی می‌توانیم وارد معامله شویم و خرید خود را انجام دهیم. در این قسمت زمانی باید بدانیم چه زمانی باید از معامله خارج شویم. برای این منظور به نکات گفته شده توجه کنید:

1. قیمت روز ارز دیجیتال، منفی باشد.

2. حجم معاملات (volume) در روز، از میانگین حجم معاملات ماهانه بیشتر باشد.

خروج از معامله

خروج از معامله

نکات مهم برای استفاده حجم معاملات (Volume)

با مقاله آموزش اندیکاتور حجم معاملات (volume) همراه هستید و در این قسمت نکات و روش‌هایی را مطرح می‌کنیم که با استفاده از حجم معاملات (volume) قابل اجرا است و در ابتدا باید با آنها آشنا شده و سپس می‌توانید به بهترین نحو از آنها استفاده کنید.

1. اولین مورد حجم معاملات در یک روند صعودی است و همان‌طور که در تصویر مشاهده می‌کنید به 2 شکل انجام می‌شود. حجم معاملات (volume) در روند صعودی از روند الگو می‌گیرد و مانند آن عمل می‌کند.

حجم معاملات در روند صعودی

حجم معاملات در روند صعودی

2. حجم معاملات در یک روند نزولی را در عکس پایین مشاهده می‌کنید. در روند نزولی یک کریپتو، حجم زیادی از معاملات تأییدی بر نزولی بودن روند نمودار است.

حجم معاملات در روند نزولی

حجم معاملات در روند نزولی

3. حجم معاملات در پولبک‌ها (pullback) را می‌توانید در این قسمت ملاحظه کنید. زمانی که نمودار یک رمزارز مانند کاهش قیمت، پولبک بزند حجم معاملات نیز کاهش می‌یابد و اگر حجم معاملات افزایش داشته باشد، پولبک ادامه خواهد داشت.

حجم معاملات در پولبک

حجم معاملات در پولبک

4. حجم معاملات در بریک اوت (break out) را می‌توان در تصویر زیر مشاهده کرد. زمانی حجم یک کریپتو به‌صورت ناگهانی رشد می‌کند که شکست معتبری انجام شود. در صورتی نمی‌توان شکست را معتبر دانست که حجم افزایشی نداشته باشد.

حجم معاملات در بریک اوت

حجم معاملات در بریک اوت

5.آخرین مورد حجم معاملات در پامپ و دامپ‌های لحظه‌ای است. رشد ناگهانی قیمت (پامپ) و افزایش حجم معاملات، احتمال به وجود آمدن بازگشت روند را تصدیق می‌کنند. در مقابل اگر قیمت به‌صورت ناگهانی افت کند (دامپ) و افزایش حجم رخ دهد، احتمال بازگشت روند نیز وجود دارد.

حجم معاملات در پامپ

حجم معاملات در پامپ

حجم معاملات در دامپ

حجم معاملات در دامپ

آموزش اندیکاتور حجم معاملات به پایان رسید و امیدواریم نکات خوبی را برای استفاده یادداشت کرده باشید. تکنیک‌ها و روش‌هایی را برای استفاده از اندیکاتور حجم در معاملات بازگو کردیم. همچنین زمان‌هایی که می‌توانید به معاملات ورود پیدا کنید و یا از آن خارج شوید را بیان کردیم. شاخص حجم معاملات نکات خوبی را به تریدر و سرمایه‌گذاران ارائه می‌کند، در نتیجه کار با این ابزار را یادبگیرید و با سایر اندیکاتورها تلفیق کنید تا به نتایج بسیار خوبی دست پیدا کنید.

 


:: موضوعات مرتبط: اندیکاتور چیست , ,



موینگ اوریج
نوشته شده در چهار شنبه 20 ارديبهشت 1402
بازدید : 834
نویسنده : ramin

اندیکاتور ma یا مووینگ اوریج، آموزش کار با میانگین متحرک

 

اندیکاتور ma چیست و چطور از آن استفاده میشود؟ ema چیست و چه فرقی با ma دارد؟ آیا میتوان با استفاده از این دو اندیکاتور سیگنال خرید و فروش دریافت کرد؟ در این آموزش به همه این سوالات پاسخ میدهیم و درنهایت به شما میگوییم که چرا اندیکاتورهای میانگین مهمترین اندیکاتور برای تحلیل تکنیکال است. با ما همراه باشید.


MA (که مخفف moving average است) به معنی میانگین حرکت است. این اندیکاتوربه همراه برادر کوچک تر از خود یعنی ema، پرکاربردترین اندیکاتور در میان تریدرها است. اما MA دقیقا چیست؟

اندیکاتور MA چیست و چطور محاسبه میشود؟

اگر از باتجربه ترین تحلیلگران بپرسید که مهمترین فاکتور در هنگام تحلیل کردن چیست به احتمال زیاد به شما میگویند گذشته قیمت! گذشته قیمت به شما اطلاعات زیادی میدهد.

شما با گذشته قیمت میتوانید مقاومتها، حمایتها، نقاط فشار فروش، فشار خرید و اطلاعات بسیار زیادی دریافت کنید. اما گاهی داده‌های موجود ما از گذشته قیمت به حدی زیاد است که در نهایت هنگام تصمیم گیری نمیتوانیم تصمیم درست بگیریم و گیج میشویم. در این هنگام یکی از بهترین راه‌حل‌های ما استفاده از میانگین این داده است. یعنی چه؟

فرمول محاسبه اندیکاتور MA (moving average)

MA قیمت‌های یک دارایی در بازه‌های زمانی مشخص را دریافت می‌کند و میانگین آن را نمایش می‌دهد. به مثال زیر توجه کنید:

فرض میکنیم امروز چهارشنبه است و روز شنبه قیمت جنسی 10 دلار، یکشنبه 20 دلار، دوشنبه 15 دلار و سه شنبه 5 دلار بوده باشد. حال از این اعداد میانگین بگیرید. میانگیم برابر 12.5 میشود. این به این معنی است که میانگین قیمت 4 روزه ما برابر با 12.5 میشود.

حالا تصور کنید میانگین 4 روزه تمام روزهای این ماه را در نقاطی از نمودار مشخص کنیم و این نقاط را به هم وصل کنیم. در این صورت ما یک ma 4 ساخته ایم. به همین راحتی!

مانند تصویر زیر که در بیت کوین یک ma 4 را فعال کرده ایم. به خط منحنی قرمز توجه کنید.


البته 4 عدد مناسبی برای MA نیست. صرفا جهت توضیح و فهم مطلب آن را مثال زدیم. احتمالا تا اینجا تقریبا متوجه شدید که میانگین متحرک چیست و چطور محاسبه میشود.

مووینگ اوریج یا میانگین متحرک همونطور که از اسمش پیدا‎ست، میانگین قیمتی هست که کندل به کندل محاسبه می‎شه و به شکل یک منحنی در کنار قیمت نمایش داده می‎شه. در ادامه این مقاله بیشتر ریز میشویم و قصد داریم طرز استفاده از EMA و MA و ترید با مووینگ اوریج‎ها را با هم بررسی کنیم.

انواع میانگینهای حرکت یا MAها

اندیکاتور ma در دسته اندیکاتورهای lagging یا پسرو قرار دارد. این به این معناست که بر خلاف اندیکاتورهایی مثل rsi آینده را پیشبینی نمیکند و براساس گذشته شکل میگیرد. تاخیر در اندیکاتورهای ma ضعف بزرگی به شمار میرود از این رو به مرور زمان انواع مختلفی از اندیکاتور میانگین حرکت به وجود آمد که هرکدام از آنها به شکل خاصی در نمودار شکل میگیرند. انواع اندیکاتورهای ma عبارتند از:

  • sma
  • ema
  • wma
  • hma

1.اندیکاتور میانگین حرکت ساده یا sma

SMA ساده‌‎ترین و رایج‌‏ترین حالت محاسبه و استفاده از مفهوم میانگین قیمتی به حساب میاید. SMA قیمت چند کندل اخیر رو با هم جمع و تقسیم بر تعداد کندل‎ها می‎کند. دقیقا به همان ترتیبی که در بخش قبل توضیح دادیمو یعنی SMA به طور معمول همان MA شناخته میشود و برای حالت‎های دیگر میانگین، از اسم‎های خاص خودشان استفاده می‎شود.

2.اندیکاتور میانگین حرکت نمایی یا ema

همانطور که گفتیم ma ساده مشکلات و ضعفهای زیادی داشت. یکی از این ضعفها این بود که قیمتهای روزهای خیلی قبلتر تاثیر یکسانی با روزهای اخیر داشتند. و به این ترتیب تاثیر هیجانات روزهای اخیر بازار در نظر گرفته نمیشد. برای حل این مشکل تحلیلگران روش ساده‌ای را پیاده کردند و آن این بود که هرچه زمان، به زمان حال نزدیک تر میشد قیمتها وزن بیشتری پیدا میکردند و تاثیر بیشتری داشتند.

EMA یا میانگین متحرک نمایی، حالتی از محاسبه میانگین قیمت است که در آن، به قیمت‎های اخیر وزن بیشتری داده می‎شه و به این ترتیب تغییرات قیمتی در روز‎های اخیر در EMA نمودِ بیشتری پیدا می‎کنند.

تا اینجا با دو نوع اصلی میانگینهای حرکت آشنا شدیم. به نظر شما کدام نوع کاربرد بهتری دارند؟ ema یا ma؟

EMA نسبت به تغییرات اخیر بازار سریعتر واکنش می‎ده و منحنی اون سریعتر تغییر جهت پیدا می‎کنه. این تفاوت هم می‏تونه باعث تشخیص زودتر تغییر روند و حرکت قیمت بشه و هم می‎تونه شما رو دز این مورد دچار اشتباه کنه. معمولا معامله‎گران کوتاه‎مدت از EMA و معامله‎گران بلندمدت از MA استفاده می‎کنن.

از کدام استفاده کنیم؟ MA یا EMA؟

یک مفهوم مهم در مورد MA‎ها وجود دارد به نام دوره نوسان یا تایم مووینگ اوریج. همانطور که گفتیم مووینگ اوریج‎ها، میانگین قیمت رو در یک بازه زمانی مشخص حساب می‎کنن که به این بازه زمانی، تایم مووینگ اوریج گفته می‎شود.

تایم مووینگ اوریج را باید با اعداد مناسبی تنظیم کرد تا کاربرد دقیق‎تری داشته باشه. بهترین تایم مووینگ اوریج در دید افراد مختلف متفاوت هستش، اما دو دیدگاه قابل توجه و مهم در مورد این اعداد وجود داره. یک عده از تریدرها معتقدن که بهترین اعداد برای تنظیم مووینگ اوریج‎ها، اعداد دنباله فیبوناچی شامل 13، 21، 34، 55، 89 و 144 هستن.

افراد دیگری هم بنا بر تجربه معتقد هستن که اعداد 9، 18، 48، 98 و 200 ، بهترین اعداد مووینگ اوریج هستن. در این بین افرادی هم هستند که فقط از اعداد رُندی مثل 50، 100 و 200 استفاده می‎کنند. این که شما از کدام اعداد استفاده کنین چیزی است که با تحلیل کردن به روش خودتون می‏تونین بهش برسین ولی دو روش اصلی‎ای که گفته شد، پرکاربردترین روش‎های بین تریدرها بود.

شاید خیلی‎ها اندیکاتور MA رو خیلی ساده و پیش پا افتاده بدونن ولی واقعیت این است که همین اندیکاتور ساده، یکی از بهترین اندیکاتورهای موجود در تحلیل‎ها هستش و استراتژی‎های خوبی هم با استفاده از همین اندیکاتور طراحی شده که در ادامه به بهترین اون‎ها اشاره خواهیم کرد.

کاربرد MA

یکی از کاربردهای اندیکاتور MA، تشخیص روند است. زمانی که نمودار قیمت بالای منحنی اندیکاتور MA قرار بگیره به معنی صعودی بودن روند هستش و زمانی که نمودار قیمت زیر این منحنی باشه، یعنی در روند نزولی قرار داریم.

بهترین تنظیمات اندیکاتور ma

در ادامه‎ آموزش اندیکاتور مووینگ اوریج، به سراغ بهترین تنظیمات مووینگ اوریج می‎ریم. در سایت Tradingview و در قسمت Chart که نمودار قیمت رو به شما نشون می‎ده، از بالای صفحه روی تصویر نماد fx کلیک می‎کنیم و عبارت MA یا EMA رو تایپ می‎کنیم.


از طریق قسمتی از تصویر که زیر اون”indicators & strategies” نوشته شده، MA و EMA رو به نمودار اضافه می‎کنیم.


عبارت MA یا EMA رو برای اضافه کردن به نمودار جست و جو می‎کنیم و اولین نتیجه‎‌ای که نشون داده شده رو انتخاب می‎کنیم.

بعد از اضافه کردن اندیکاتور MA یا EMA به سراغ تنظیمات اون می‎ریم.


از طریق قسمتی که در مقابل نام اندیکاتور MA قرار داره، روی نماد تنظیمات کلیک می‎کنیم تا تنظیمات نشان داده بشن.


تصویر بالا مربوط به بخش تنظیمات اندیکاتور MA هست که همین موارد برای اندیکاتور EMA هم وجود دارد. همون طور که گفتیم، گزینه Length مربوط به بازه زمانی محاسبه میانگین متحرک مربوط می‎شه.

از این قسمت شما می‎تونین بازه زمانی دلخواه خودتون رو وارد کنین. گزینه Source به این اشاره داره که میانگین قیمتی بر اساس قیمت بسته شدن، باز شدن، بالاترین قیمت، پایین ترین قیمت و موارد دیگه‎ حساب بشه.

اکثر تریدرها از قیمت بسته شدن یا Close برای محاسبه اندیکاتور MA استفاده می‎کنن. گزینه Offset منحنی میانگین رو به عقب یا جلو منتقل می‎کنه و کاربرد خاصی نداره. اما یک گزینه مهم در این صفحه از تنظیمات اندیکاتور MA وجود داره به نام Indicator Timeframe.

زمانی که شما تایم فریم نمودار قیمت رو 4 ساعته قرار می‎دین، میانگین قیمتی هم با استفاده از کندل‎های 4 ساعته محاسبه می‎شه. شما از این قسمت می‎تونین منحنی میانگین قیمتی روزانه رو روی نمودار قیمت در تایم فریم مثلا 1 ساعته قرار بدین و به ترید کردن بپردازین. این یکی از استراتژی‎هایی است که می‎شه از مووینگ اوریج برای اسکالپ کردن استفاده کرد.

در قسمت Style هم می‎تونین تنظیمات مربوط به ظاهر منحنی میانگین قیمت رو انجام بدین.

استراتژی مووینگ اوریج

برای استفاده از مووینگ اوریج، استراتژی‎ها و اهداف مختلفی وجود داره. ساده‎ترین کاربرد مووینگ اوریج، استفاده به عنوان حمایت و مقاومت برای قیمت هستش که البته باید با روش‎های دیگه هم ترکیب بشه تا استراتژی کامل‎تری رو تشکیل بده.

استراتژی رایجی که در مورد اندیکاتورهای MA و EMA مورد استفاده قرار می‎گیره، استراتژی کراس میانیگن‎ها نام داره. منظور از کراس، عبور میانگین‎های قیمتی از روی هم دیگر هستش. برای این کار از دو MA با دوره زمانی متفاوت استفاده می‎شه. زمانی که MA کوتاه‎مدت MA بلندمدت رو، رو به بالا قطع کنه یک سیگنال صعودی و زمانی که MA کوتاه‎مدت MA بلندمدت رو، رو به پایین قطع کنه یک سیگنال نزولی صادر می‎شه. در تصویر زیر، فلش‎های سبز سیگنال‎های صعودی و فلش‎های قرمز سیگنال‎های نزولی رو نشون می‎دن.


آموزش اندیکاتور EMA Cross و MA Cross

البته برای استفاده از این کراس‎ها، می‎تونیم از اندیکاتورهای MA Cross و EMA Cross استفاده کنیم. برای استفاده از این اندیکاتورها باید اسم اون‎ها رو در قسمتی که گفتیم، جست و جو کنید. تنظیمات مربوط به این دو اندیکاتور، مشابه تنظیمات اندیکاتور MA هستش. در این اندیکاتورها از دو میانگین با دوره زمانی متفاوت استفاده شده و کاربرد اون‎ها هم مشابه استفاده از دو MA با دوره زمانی متفاوت است.

بهترین حالت استفاده از میانگین‎های قیمتی، ترکیب کردن اون‎ها با سایر ابزارهای تحلیلی مثل سطوح حمایت و مقاومت، خط روند و سایر اندیکاتورهاست. استفاده ترکیبی از این موارد میتونه دقت تحلیل و سوددهی معاملات شما رو افزایش بدهد.


تصویر بالا مربوط به اندیکاتور EMA Cross هستش که از دو EMA با دوره‎های زمانی 20 و 50 تشکیل شده. کراس‎های نزولی با رنگ قرمز و کراس‎های صعودی به رنگ سبز نشان داده شده‎اند.

فیلتر کراس مووینگ اوریج

در سایت Tradingview قسمتی وجود دارد به نام Screeners که از این قسمت میتوانید Crypto Screener رو انتخاب کنید تا فیلتر کراس مووینگ اوریج رو ایجاد کنید و بررسی کنید که کدوم رمزارزها در حال تشکیل کراس میانگین‎های قیمتی هستند.


از قسمتی که در تصویر بالا نشون داده شده، Crypto Screener رو انتخاب می‎کنیم. با انتخاب این گزینه، چنین صفحه‎ای نمایش داده می‎شه که ما فعلا با بخش آبی رنگ Filters کار داریم.


با انتخاب گزینه فیلتر، وارد بخش فیلترنویسی می‎شیم اما نیازی به نوشتن کد دستوری نیست و فقط فیلتر مورد نظرمون رو انتخاب می‎کنیم و تنظیمات اون رو انجام می‎دهیم. مطابق تصویر زیر، به دسته‎ بندی تکنیکال می‎ریم و SMA و EMA رو پیدا می‎کنیم. همان طور که ملاحظه می‎کنید، دوره‎‌ی زمانی این اندیکاتورها از قبل مشخص شدن و ما فقط باید کراس اون‎ها رو با قیمت یا با هم دیگه انتخاب کنیم.


برای مثال، ما این فیلتر رو قرار می‎دهیم که SMA 5، SMA 20 رو به پایین قطع کند.


قسمت اولی که مقابل نام میانگین قیمت قرار دارد، وضعیت آن را در برابر بخش دومی که مقابل نام میانگین قیمت قرار دارد، مشخص می‎کد. با انتخاب این گزینه‌‎ها، رمزارزهایی به شما نشون داده میشود که در اون‎ها SMA 5  در حال عبور از SMA 20 به سمت پایین بوده و سیگنال نزولی صادر شده است.

 


:: موضوعات مرتبط: اندیکاتور چیست , ,



rsi
نوشته شده در چهار شنبه 20 ارديبهشت 1402
بازدید : 559
نویسنده : ramin

اندیکاتور rsi که با نام شاخص قدرت نسبی (Relative Strength Index) نیز شناخته می‌شود، یکی از ابزارهای مهم تحلیل تکنیکال و یکی از مهم ترین اندیکاتور ها است. بسیاری از معامله‌گران بورس و بازارهای مالی، برای شناسایی قدرت یا ضعف روند قیمت، اندیکاتور rsi را به کار می‌برند و از آن سیگنال خرید و فروش دریافت می‌کنند. در این مقاله به آموزش rsi می‌پردازیم و کاربردهای آن را برای‌تان شرح می‌دهیم.


اندیکاتور rsi چیست؟

اندیکاتور RSI یا شاخص قدرت نسبی، مخفف Relative Strength Index است. RSI در تحلیل تکنیکال اندیکاتوری بازگشتی است که برای تأیید و تعیین نقاط قیمتی و سطوح بازگشتی بازار به‌کاربرده می‌شود و به دلیل اینکه در دو سطح بین ۰ تا ۱۰۰ در حال نوسان است. اندیکاتور RSI نشان‌دهنده‌ی قدرت بازار و قدرت خریداران و فروشندگان نسبت به هم است و از همین حیث، شاخص قدرت نسبی نامیده شده است. در تنظیمات RSI نیز عموماً از تنظیم ١۴ روزه استفاده می‌شود. این اندیکاتور همانند اندیکاتور مکدی (MACD) در ردیف اسیلاتورها جای گرفته است

کاربرد اندیکاتور RSI چیست ؟

اندیکاتور RSI در تحلیل تکنیکال، یک نمودار خطی در پایین صفحه در اختیار شما قرار می‌دهد. در این نمودار دو سطح مهم ۳۰ و ۷۰ وجود دارد که به‌صورت خط‌چین بین نوسان ۰ تا ۱۰۰ قرار گرفته است. معمولاً نمودار سهام بین سطوح افقی ۳۰ تا ۷۰ نوسان بسیاری دارد. سطح افقی ۳۰ نقش یک حمایت‌کننده بسیار معتبر را ایفا می‌کند و نشان‌دهنده اشباع فروش است و روزهایی که با فشار فروش، اندیکاتور به سطح ۳۰ یا پایین‌تر از آن نزدیک می‌شود، نمودار RSI در روزهای آتی به سمت بالا بر می‌گردد. در سطح افقی ۷۰ و بالاتر از آن هم معمولاً بحث مقاومت وجود دارد که نمودار به اشباع خرید می‌رسد و به‌نوعی خریداران به حد اشباع و کاهش قدرت خرید رسیده‌اند و شاهد فشار فروش و کاهش قیمت در نمودار هستیم.

تا اینجا با توجه به آشنایی نسبت به نوسان در سطح ۳۰ تا ۷۰ در اندیکاتور RSI، نوعی دریافت سیگنال و استراتژی معاملاتی را فرا گرفتیم. البته لازم به ذکر در روندهای ایمپالس (صعودی یا نزولی) معمولاً جهش اصلی نمودار در بالای سطح ۷۰ یا پایین سطح ۳۰ است، اما در روندهای خنثی معمولاً نمودار بین دو سطح ۳۰ و ۷۰ نوسان می‌کند. شما همین‌طور می‌توانید در نمودار اندیکاتور RSI از ابزار خطوط روند استفاده نمایید. همان‌طور که در پنل تحلیل تکنیکال آساتریدرآگاه می‌توانیم از خطوط روند در چارت سهام استفاده کنیم، در نمودار RSI هم این فرآیند برای به دست آوردن نقاط خرید و فروش سهام قابل استناد و استفاده است. به‌عنوان نمونه طبق تصویر زیر، از نوار ابزار تحلیل تکنیکال در سمت چپ خطوط مورب را انتخاب می‌کنیم و با رسم یک خط مورب، در قسمت اشاره شده به دلیل شکست خط روند صعودی، سیگنال فروش دریافت می‌شود.

فرمول محاسبه اندیکاتور RSI

تا این بخش از مقاله با کارکرد و نحوه دریافت سیگنال از اندیکاتور RSI، آشنا شدیم. برای آگاهی از نحوه محاسبه اندیکاتور RSI در فرایند تحلیل سهم، به فرمول زیر دقت کنید:

محاسبه اندیکاتور RSI

برای محاسبه «میانگین سود» در ۱۴ روز گذشته، قیمت روزهای مثبت را جمع کرده و نتیجه را بر عدد ۱۴ تقسیم می‌کنیم. حال برای محاسبه «میانگین ضرر» در ۱۴ روز گذشته، قیمت روزهای منفی را با هم جمع کرده نتیجه را بر ۱۴ تقسیم می‌کنیم.

۱- قیمت روزهای مثبت:

روزهایی که قیمت آخرین معامله یا قیمت بسته شدن سهم، نسبت به روز قبل رشد داشته باشد.

۲- قیمت روزهای منفی:

روزهایی که قیمت آخرین معامله یا قیمت بسته شدن سهم، نسبت به روز قبل کاهش داشته باشد.

نکته مهم: استفاده از بازه زمانی ۱۴ روز، میزان ریسک و استرس معامله‌گران را کاهش می‌دهد و به این ترتیب می‌توان در یک بازه کوتاه‌مدت، سود خوبی به دست آورد.

دریافت سیگنال خرید و فروش از طریق خطوط روند

یکی دیگر از روش‌های نوسان‌ گیری در اندیکاتور آر اس آی، استفاده از خطوط روند است. مطابق تصویر زیر، از نوار ابزار سمت چپ صفحه ابزار «خط روند افقی» را انتخاب کنید. با استفاده از خط روند در نمودار RSI می‌توان یک روند صعودی یا نزولی رسم کرد. در مثال زیر ناحیه‌ای مشخص شده که نمودار RSI، با خط روند صعودی رسم شده، برخورد کرده است. درست در همین لحظه، سیگنال فروش صادر می‌شود. بهتر است دارایی سهام خود را در این شرایط بفروشید. البته دقت داشته باشید که اندیکاتور RSI به تنهایی اعتبار زیادی ندارد و از این اسیلاتور بیشتر برای تایید فرایند تحلیل استفاده می‌شود. یعنی بهتر است از این ابزار در کنار سایر ابزارهای تحلیل سهم در بازار بورس استفاده شود.

دریافت سیگنال خرید و فروش از واگرایی منفی (نمودار اصلی و rsi)

گاهی اوقات در چارت سهام و اندیکاتور شاهد واگرایی هستیم؛ یعنی روی نمودار سهم شاهد قله‌ای بالاتر از قله قبلی هستیم. اما در اندیکاتور، قله‌ای پایین‌تر ثبت می‌شود. یعنی خطی که قله‌ها را به هم وصل می‌کند، روی چارت سهام به‌صورت صعودی بوده ولی روی اندیکاتور به شکل نزولی است. به‌اصطلاح این نوع واگرایی به واگرایی منفی مشهور بوده و نشان‌دهنده‌ی انتهای یک روند صعودی است.
نکته‌ی اصلی اینجاست که باید توجه داشته باشیم که قله‌ی دومی در چارت سهام حتماً تشکیل شده باشد و بعد از آن چند کندل پایین‌تر شکل بگیرد تا متوجه شویم که بالاترین نقطه به‌عنوان قله تشکیل شده است؛ زیرا در بسیاری از تحلیل ها افراد، واگرایی منفی را به چارتی که هنوز قله ی آن تشکیل نشده است نسبت می‌دهند، درحالی‌که این‌گونه نیست

دریافت سیگنال خرید و فروش از واگرایی مثبت (نمودار اصلی و rsi)

حال اگر عکس این موضوع به وجود بیاید، یعنی در انتهای یک روند نزولی ما کفی را ببینیم که پایین‌تر از کف قبلی در نمودار است، اما در اندیکاتور کفی بالاتر تشکیل شده باشد، واگرایی مثبت را شاهد خواهیم بود، دقیقاً برعکس تصویری که در بالا مشاهده می‌کنید. این نوع واگرایی نشان‌دهنده‌ی انتهای یک روند نزولی است. در این حالت هم باید توجه داشته باشید که بعد از آخرین نقطه‌ای که به‌عنوان کف تشخیص دادید، چند کندل به سمت بالا تشکیل شده باشد تا بتوانید به‌عنوان واگرایی مثبت به آن استناد کنید

1                            3                                                        6

7                      8                9


:: موضوعات مرتبط: اندیکاتور چیست , ,



صفحه قبل 1 صفحه بعد